Het gelukkige huwelijk van savooi en koolraap

img_5703
Een paar dagen geleden deed ik een oproep op mijn facebookpagina. Ik vroeg jullie om twee willekeurige seizoensgroenten als basis voor mijn kerstgerecht. Niemand minder dan De Groene Prinses schonk mij een savooi en een koolraap. Een combinatie waarbij ik aanvankelijk dacht ‘Pffff’ want wat een kolige bende. Maar een uitdaging is geen uitdaging als het geen uitdaging is dus nam ik ze graag aan. Niks fijner dan met een paar moeilijke groenten toch iets erg lekker in elkaar te boksen.

Het gerechtje werd een voorgerecht omdat dat mijn taak was dit jaar. We verdelen immers steeds de ‘kooklast’ onder de familieleden. Maar het kan uiteraard evengoed dienen als hoofdgerecht als je er een grotere portie van serveert. Maar hier komt het recept! Met dank -altijd weer en het hele jaar door- aan Het Wijveld voor de topgroenten!

img_5661-kopie

Tarteletjes van  gebakken seitan, uitjes en savooi naast een feestslaatje met geglaceerde koolrabi

Voor vier

Voor de tarteletjes
200g volkoren meel
1 tl olijfolie
1 tl zout
1 tl sesamzaad
2 el lauw water

Voor de liaision
1 el graantjesmosterd
2 eieren (of een eivervanger voor de vegans)
200 ml sojaroom
peper en zout
1 tl nootmuskaat

Voor de vulling
1/4 savooi
1/2 ui
200g seitan
1 teen look
peper en zout

Voor het slaatje
400g veldsla
100g winterpostelein
4 el granaatappelpitjes
4 el gehakte geroosterde hazelnoten
1 el balsamicoazijn
1 el olijfolie

Voor de koolraap
200g koolraap
1 el mosterdzaad
1 tl curcuma
1/2 tl gemberpoeder
1/2 tl cardamompoeder
1/2 tl korianderpoeder
sap en schil van een halve sinaasappel
1 tl sojasaus
1 el ahornsiroop
peper en zout

Snijd de ui, seitan en savooi in reepjes. Versnipper de look. Bak de ui en de seitan met de look goudbruin. Voeg de savooi toe en roerbak 5 minuten. Smaak af met peper en zout. Doe in een vergiet en laat uitlekken en afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180°C. Meng alle ingrediënten voor het deeg en kneed drie minuten. Vet minitaartvormpjes in en bebloem ze. Verdeel het deeg in vier stukjes en rol cirkelvormig uit. Bekleed de vormpjes ermee.
Kluts de eieren met de room, de nootmuskaat, de mosterd en peper en zout
Doe in elk vormpje wat van de savooi-seitan-ui vulling. Giet vervolgens in elk vormpje wat liaison. Druk met je handen de vulling aan zodat die goed vochtig is. (Anders brandt de kool aan)
Plaats gedurende 20 minuten in de oven of tot goudgeel. Als je met een vork in de tarteletjes prikt moet die schoon blijven. De liaison moet volledig gestold zijn.

Snijd de koolraap in dobbelsteentjes. Blancheer ze tot ze zachtgaar zijn. Dit kan makkelijk 10 minuten duren. Koolraap is heel hard. Giet af en spoel koud. Verwam een pan met olijfolie. Voeg de koolraap toe en bak de blokjes goudbruin. Voeg alle andere ingrediënten toe en laat sudderen tot het vocht stroperig wordt en glanst. Smaak af met peper en zout.

Dresseer vier borden met  de veldsla op een bord met de blokjes koolraap, de geroosterde hazelnootjes en de granaatappelpitjes. Werk af met een paar druppels balsamico en olijfolie.
Haal de tarteletjes uit hun vormpjes en plaats ze op de borden.

img_5676

 

Advertenties

3 Replies to “Het gelukkige huwelijk van savooi en koolraap”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s