Met een sausje

patatas bravas 034

Belofte maakt schuld en aangezien de zomer nu echt begonnen is, laat ik jullie niet langer wachten op mijn beloofde sausjes om al jullie zomerslaatjes mee op te smukken, jullie BBQs mee te pimpen en jullie buddha bowls mee af te werken.

Een goed moment trouwens om jullie eerst nog eens te herinneren aan de sausjes die hier reeds de revue passeerden. Zoals deze óf deze yummy bbqsaus, dit verslavende pindasausje of deze lekker frisse appeltahindressing. Maar eigenlijk zijn de mogelijkheden en combinaties eindeloos. Zelf varieer ik heel wat op het basisrecept van een klassieke veganaise. Veganaise is niet meer dan een mayonaise waarbij je het eitje vervangt door een cup sojamelk. Variëren doe je door je favoriete smaakmakers toe te voegen. Wanneer je nadien aanlengt met water of yoghurt krijg je een lichtere variant. Zo’n veganaise bestaat immers bijna volledig uit olie. Komt nog bij dat ik een veganaise op basis van olijfolie -de betere olie- niet lekker vind. Ik gebruik dus meestal arachideolie. Hoe meer water je toevoegt aan je veganaises, hoe lichter en dus ook gezonder ze worden. Zelf heb ik een zwak voor de tahin-, peterseliecitroen- en misovariant maar je kan uiteraard ook een mosterd-, curry-, look-, paprika- of gelijk welke andere variant maken. Blijven experimenteren maar!

Geef in de comments gerust jullie sausjestips en -combinaties door. Benieuwd!

Basisveganaise

1 cup ongezoete (!) sojamelk
1 el mosterd
peper
zout
2 à 3 el witte wijn- of appelazijn (Ik heb mijn veganaise graag lekker zuur (3 el). Ik prefereer wijnazijn, de appelazijn is me te zoet.)
arachide- of zonnebloemolie (ontgeurde variant)

Doe de sojamelk en de mosterd in een maatbeker. Voeg een snuif peper en zout toe. Mix dit met je staafmixer tot een smeuiige emulsie. Voeg nu heel traag (een flinterdun stroompje) olie toe terwijl je blijft mixen. Beweeg de staafmixer op en neer zodat de olie snel wordt opgenomen. Wanneer je veganaise stevig begint te worden (het wordt dan moeilijker om te mixen), voeg je de azijn toe en mix je nogmaals goed door. Is je veganaise nu weer vrij lopend dan kan je nog wat olie, op dezelfde manier, toevoegen. De veganaise mag mooi stevig zijn. Je kan dan verdunnen tot de gewenste dikte met azijn of water (naargelang je zuurder of zachter wil). Smaak af met extra peper en zout indien nodig.

Tahindressing

Je maakt eigenlijk de basisveganaise maar je voegt bij de start een eetlepel tahin toe aan je sojamelk met mosterd. je kan eventueel ook nog een teentje geperste look toevoegen.
De azijn vervang je door citroensap. Volg verder het basisrecept.

IMG_2359
Peterseliecitroendressing

Deze versie start je door een gul handje peterselie (of andere groene (on)kruiden) en een stevige schijf citroen (volledig, met schil) mee te mixen met je sojamelk en mosterd. Je azijn kan je ook door citroen vervangen. Het schijfje citroen geeft een bijzondere en frisse ‘zing’ aan je dressing. Volg verder het basisrecept.

IMG_2868
Misodressing

Hier voeg je bij je sojamelk en mosterd een eetlepel misopasta toe. Je kan aanvullen met een theelepeltje geraspte gember als je dat lekker vindt. Vervang de wittewijnazijn eventueel door rijstazijn. Volg verder het basisrecept.

 

 

 

Advertenties

2 Replies to “Met een sausje”

  1. Zo maak ik veganaise: 1 koffielepel mosterd, 1 koffielepel umeboshipasta, 1 kartonnetje sojaroom (ongezoet – ik verkies de sojaroom van alpro, die van carrefour is te dik), peper van de molen en eventueel zout, en dan aanlengen met een zachte plantaardige olie tot de dubbele hoeveelheid. De mixer er in, en je hebt een heerlijke dressing. Naar smaak nog mengen met groene kruiden, of look, of currypoeder, …..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s