Pizza per favore!

pizza 006

Als ik zou vragen ingrediënten te associëren met pizza zouden de tomaten, champignons, paprika’s, artisjokken en olijven me waarschijnlijk om de oren vliegen. Pizza is dan ook bij uitstek een zuiders zomergerecht. Maar met een beetje creativiteit en verbeelding wordt pizza veel meer dan dat: een perfect kleuren- en smakenpallet om onze culinaire verbeelding en de groentekalender op los te laten!

Sommige chefs hebben dat al begrepen -denk maar aan de keuken van eatlove– en sloegen aan het goochelen. Laten we dat creatieve voorbeeld volgen. Tijd voor pizza met allure! Wat dachten jullie van een symfonie van pompoen, palmkool en gekarameliseerde uien?

pizza 031

Spelthaverpizza met gecarameliseerde ui, geroosterde pompoen en palmkool

Nodig voor 1  pizza (30cm doorsnede)

Voor de bodem

1 cup speltmeel
1 cup havervlokken
2 el sesamzaad
1 tl zout
1/4 cup olijfolie
1 cup lauw water

Voor de topping

300g pompoen
2 grote uien
scheut witte wijn
1/2 tl nootmuskaat
4 takjes palmkool
150 ml sojaroom
1 el graantjesmosterd
1 teen look
3 blaadjes salie
olijfolie
peper en zout
2 el sojasaus
1 el geroosterde sesamolie
handvol fris groen kruid (rucola, peterselie,…)

Snijd de pompoen in halve maantjes en grill of bak (in oven of pan) met de versnipperde teen look en de versnipperde salie aan beide kanten tot zachtgaar. Smaak af met peper en zout.
Snijd de palmkool in reepjes en roerbak in een pan of wok met olijfolie. Blus met de sojasaus en laat even sudderen tot gaar. Voeg eventueel wat water toe als de kool dreigt aan te bakken. Zet het vuur uit en voeg de sesamolie toe. Roer goed door.
Snijd de uien in reepjes en stoof ze tot ze lichtjes bruin worden. Blus met de wijn en voeg nootmuskaat toe. Laat even sudderen. Voeg de sojaroom en de mosterd toe en laat indikken tot een gladde saus.

De pompoen, kool en eventueel ook ui heb je bij voorkeur al in huis als restjes van één van je voorgaande maaltijden. Dan vraagt de pizza heel weinig tijd. Anders moet je deze kleine hoeveelheden groenten speciaal bereiden en dan is dat natuurlijk wel een klus. Je kan de pompoen, kool en ui uiteraard makkelijk vervangen door andere groenterestjes die je in huis hebt zoals gestoofde prei, gecarameliseerde worteltjes, gegrillde raapjes, gestoofde boerenkool,…Pizza is immers een prima restverwerkingsrecept. Zo ontstond het ook ooit. Wanneer men in een dorp broden bakte, gebruikte men de restwarmte van de oven en het deeg om de overschotjes te verwerken tot een feestmaaltijd. Pizza was dus oorspronkelijk armeluiskost maar arm smaken doet het niet! En duurzaam is het zeker!

Verwarm de oven voor op 180°C. Meng alle ingrediënten voor de bodem in een kom tot een zacht rekbaar deeg. Rol uit in jouw favoriete pizzavorm (rond, ovaal,…) op een bebloemd vlak.
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg het pizzadeeg erop en bak gedurende 15 à 20 minuten tot de bodem goudgeel is.

Spreid de uiensaus uit over het pizzadeeg. Beleg met de pompoen en palmkool. De liefhebbers kunnen afwerken met parmezaanse kaas (de vegan versie maak je zo) en een scheut olijfolie met versnipperde bladpeterselie, brandneteltoppen, basilicum, rucola of ander groen. Bak gedurende nog eens twintig minuten.

Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s