Groenten in de oven

flowerpower 032

Om de feestdagen  goed in te zetten geef ik jullie de nodige uitleg bij een van de makkelijkste én lekkerste groentegerechten die er bestaan: geroosterde groenten. Een gerecht waarmee je bijna elke groente in een wip in een feestje verandert. Met een schaal geroosterde groenten, wat brood of een graan, een salade en een lekker dipsausje heb je zo een maaltijd op tafel. Misschien hebben de meesten onder jullie hier helemaal geen extra uitleg bij nodig maar voor zij die toch nog wat drempelvrees hebben bij het gerooster, geef ik wat tips.

 1. De basis

  Voor een glansrijk roosterresultaat  heb je nodig:
  -goede olijfolie
  -het beste zeezout
  -peper van de molen
  -smaakmakers (kruiden, specerijen, sap, azijn, stroop, wijn, bier…)

  Was je groenten zorgvuldig, borstel ze zo nodig. Niks zo vervelend als zand tussen je tanden. Snijd de groenten in grote stukken. Met grote bedoel ik minstens 5cm3. Te kleine stukjes rooster je immers tot prut of uitgedroogde dutsjes. Schik je groenten in een ruime ovenschotel. Zorg dat alle groenten hun plaats hebben. Stapel geen lagen groenten op elkaar want anders blijven de groenten te vochtig en gaan niet roosteren. Vul je schotel wel volledig en gelijkmatig. Anders blakert je schotel zwart op de niet bedekte plaats.

  Overgiet gul met olijfolie. Met gul bedoel ik 5 eetlepels op een kilo groenten. Dat lijkt veel maar de groenten hebben een oliejasje nodig om aan alle kanten een mooi korstje te krijgen tijdens het roosteren. Bestrooi of begiet met de uitverkoren smaakmakers, zout en de peper en meng alles goed door elkaar. Doe dit bij voorkeur met je handen omdat je op die manier alles perfect kan verdelen onder de groenten. Je geeft ze als het ware een olie-en kruidenmassage.

  Plaats de schotel in een oven tussen 180°C en 220°C. Zet de oven niet op de heteluchtstand omdat de groenten dan uitdrogen. Kies je temperatuur in functie van de gaartijd. Zachte groenten als tomaten en champignons hebben baat bij een korte hevige hitte. Harde rakkers als aardappels, wortels, pastinaken en rapen nemen hun tijd. Daar kan je de temperatuur beter wat lager houden omdat ze anders te snel bruin worden. Prik regelmatig om te testen. Laat de harde groenten lekker zacht worden. Dan pas komt hun geroosterde smaak echt tot zijn recht. Harde groenten, zoals de rode bietjes, doen er makkelijk een uurtje over om gaar te worden. Zachte groenten, zoals de tomaatjes, klaren de klus soms al in vijf minuutjes.

  Niet alle ovens zijn even roostervaardig. Een professionele oven doet wonderen en roostert in alle zachtheid zodat de structuur en vorm van de groente mooi intact blijven. Andere ovens zijn minder mild en doen harde groenten, zoals rode bietjes soms verpieteren. Dan dek je na een kwartiertje roosteren de groenten beter af met folie om uitdrogen te voorkomen. Je husselt in de amateursoven de groenten sowieso elk kwartier eens door elkaar zodat ze weer goed in het vet zitten.

 2. Ovenschatjes

  Mijn favorieten zijn:
  -pastinaak (of peterseliewortel): met smaakmakers als nootmuskaat, curry, mosterdzaad, chili, paprikapoeder
  -aardappel: met ongepelde tenen look, cajunkruiden, paprikapoeder, chili, thijm, rozemarijn, komijn, ras el hanout
  -rode biet: met een mix van balsamicoazijn, rijststroop, chili en dille
  -raapjes: idem pastinaaksmaakmakers
  aubergines: ingesmeerd met lookpulp en peper en zout, meer moet dat niet zijn
  -pompoen: met een mix van salie, ahornsiroop en lookpulp of met de pastinaaksmaakmakers
  -wortel: met een mix van curcuma, citroensap, cardamom, chili en rijststroop

  Geen van deze groenten hoeft geschild te worden! Hun schil wordt een delicatesse in de oven. Schrobben en spoelen volstaat!

  3. Caramel!

  Gecarameliseerde groentjes zijn meer dan lekker. Ze zijn verrukkelijk. Door het toevoegen van wat zoet in de vorm van stroop of wijn, sojasaus of azijn kan je je groenten carameliseren tot echte snoepjes. Wees ook hier gul en voorzie je groenten van genoeg vocht om aanbranden te voorkomen. Zeker bij het carameliseren is dat anders snel gebeurd.

  En nu smullen maar! Van deze bietjes bijvoorbeeld.

Advertenties

5 Replies to “Groenten in de oven”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s