Geroosterde rodebietensalade met balsamicocaramel en spinazie

IMG_0823

Jawel belofte maakt schuld! Mijn feestsalades moeten hier nog de revue passeren en als eerste in rij heb ik een winters verwenslaatje in de aanbieding!

Rode bietjes zijn lang niet iedereens lievelingsgroente maar dat ligt meer aan een gebrek aan inspiratie om deze fluwelen knollen te bereiden dan aan hun smaak. Er wordt al eens gemopperd over de aardse aard van deze groente maar er bestaan tal van middeltjes om van de aardse biet een hemelse biet te maken!

Eerst en vooral verklap ik jullie graag dat kleine bieten de betere bieten zijn. Van zodra de rode biet de grootte van een tennisbal overschrijdt, krijgt hij die aardse smaak. Kleine bieten smaken zoeter en frisser. Wat dus voor het groene blaadje geldt, geldt ook voor het jonge bietje! Grotere bieten kan je dan wel weer prima verwerken tot soep of chutney. Zo kook je de aardse smaak eruit.

Naast een kritisch oog voor de grootte van je rode biet, laat de biet zijn smaak ook prima oppimpen met een mix van zure, zoute, en pittige smaakmakers. Deze lekkernijen brengen het beste in je biet naar boven! Het soms saaizoete van een biet kan wel wat zuur gebruiken en die krijgt hij in een wip met balsamico-, rijst of appelazijn, sinaas- of citroensap. Pit geef je hem met chili-, zwarte of cayennepeper. Voor zout met karakter is er sojasaus of miso. Zoet is de biet van nature maar met wat ahornsiroop of rijststroop kan je de rode bietjes carameliseren en dan wordt het echt feest! Gaan jullie al likkebaarden? Goed zo! Want deze in de oven geroosterde jonge sappige bietjes gaan iedereen verleiden!

Geroosterde rodebietensalade met balsamicocaramel en spinazie

Voor vier:
4 tennisbalgrote bietjes in stoere blokken (elke biet in acht)
1/3 cup balsamicoazijn
3 el sojasaus
3 el ahornsiroop
0,5 el chilipoeder
0,5 el korianderpoeder
peper en zout
2 el olijfolie
300g jonge spinazie
100g geroosterde pijnboompitten
200g geiten- of cashewkaas
4 el granaatappelpitten

Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de bieten niet! De schil wordt in de oven een delicatesse door het roosteren en carameliseren.
Schik de blokken biet in een ovenschaal en overgiet met twee eetlepels olijfolie. Kruid met peper en zout en meng alles goed door elkaar.
Maak een marinade van de balsamicoazijn, de sojasau, de ahornsiroop, chilipoeder en korianderpoeder. Giet over de bietjes en wentel ze er goed in (lekker met je handen).
Plaats de bietjes gedurende een uur in de oven. Meng elke twintig minuutjes eventjes alles weer goed door elkaar zodat de bietjes niet droog komen te staan.

Haal de bietjes uit de oven en laat ze een kwartiertje afkoelen (tot ze lauw zijn). Meng de bietjes met de spinazie, 2 el pijnboompitten (roosteren in een droge pan), granaatappelpitten en vlokken zachte geiten- of cashewkaas.

 

Advertisements

3 Comments Voeg uw reactie toe

  1. ikkenormaal schreef:

    Ow, dat ziet er wel heel lekker uit. Spijtig dat mijn rode biet net op is 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s