Spaghettipompoen

cookies 002

Voor de eerste keer in mijn leven -stel je voor!- kreeg ik een spaghettipompoen in handen. Geoogst op mijn favoriete veld uiteraard. Deze roomkleurige rugbybalvormige pompoen is een echte keikop (de linkse op de foto). Ik brak bijna een mes op de schil. Maar gehalveerd en ontpit kan je er heel makkelijk leuke dingen mee doen. Het vruchtvlees laat zich, eenmaal gaar, zo uit de schil scheppen. Als spaghetti, inderdaad. Een collega gaf me de tip de helften na het roosteren te vullen met je favoriete spaghettisausje. Een voltreffer zo bleek. En echt wel comfortfood voor lange luie herfstavonden met veel kaarsen in de aanslag en uiteraard een glas rode wijn.

Spaghettipompoen met pittige preiroomsaus

Nodig voor een tête à tête:
1 spaghettipompoen
2 stengels prei
1/2 chilipepertje
1 cup (soja)room
handvol peterselie
pezo
olijfolie
1 blad laurier
1 takje thijm
1/2 tl nootmuskaat
handjevol versnipperde peterselie
Optioneel: kaas voor garnering

Verwarm de oven voor op 200°C.
Halveer de pompoen en lepel de pitten eruit. Giet een gulle scheut olijfolie in elke pompoen en een tl peper en zout. Wrijf dit goed in het vruchtvlees. Plaats de helften pompoen met de bolle kant naar beneden in een ovenschotel. Giet in de schotel een drietal centimeter water. Plaats gedurende minstens een uur in de oven. Prik in het vlees om te controleren of het gaar is. Het vlees moet echt zacht zijn.

Snijd de prei in ringen en stoof ze in olijfolie.
Voeg laurier, thijm en nootmuskaat toe. Laat stoven tot boterzacht.
Voeg de room toe en laat even sudderen. Smaak af met peper en zout.

Lepel het vruchtvlees van de pompoenen wat los. Giet in elke helft een gulle lepel saus en werk af met versnipperde peterselie.

Varieer met de sausjes bij je pompoen. Een tomatensaus met zwarte olijven en kappertjes zou het ook prima doen!

leren fermenteren 005

Advertenties

5 Replies to “Spaghettipompoen”

      1. Ik at het vorige week voor de eerste keer, meteen een voltreffer!
        Hij staat deze week al terug op het menu 🙂 echt superlekker en ook fijn voor mensen die geen koolhydraten willen/mogen eten!

  1. Pompoenen 35 à 40 min met bolle kant naar boven in de oven: maf draderig spaghetti-achtig vruchtvlees uitscheppen en eventueel met sausje terug in de stevige schil serveren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s