Dadelsinaascake

IMG_20150118_140305

Schandalig lang geleden dat ik hier nog eens met een recept op de proppen kwam. Ik heb nochtans niet stil gezeten de laatste maanden. Zo ging ik vorige maand aan het experimenteren met mijn oven in bruikleen (thankuso lacuisinesurlacolline!) en verdiepte me in de geheimen van het zoeten zonder suiker. Je voelt me al komen. Hier hangt een bakluchtje in de lucht! Aangezien ik het bovendien graag zo plantaardig mogelijk houd, goochelde ik met de trucs van de vegan bakkunst. Soda, appelazijn en olijfolie werden mijn geheime wapens tijdens dit avontuur. Baking soda (of sodium bicarbonaat) is een goedje waar je in huis heel wat kanten mee op kan. Van haar- tot huid- tot maag- tot keukenhygiëne: dit is je ecologische bondgenoot! Maar in gebak zorgt het zuiveringszout dan weer voor luchtigheid. Fijn als je ei en suiker achterwege wil laten. Olijfolie kan heel goed wat boter doet en geeft een frisse toets aan je gebak zonder nochtans wrang te smaken -zoals je misschien vreesde. En appelazijn zorgt eveneens voor het betere rijswerk en geeft een fruitigheid die het zoet ten goede komt.

Zoeten kan uiteraard met heel wat meer dan suiker maar nog leuker dan ahornsiroop en rijsstroop is puur zoet uit de natuur. Fruit, kruiden, granen en groenten hebben heel wat zoetkracht in petto en vaak is dat meer dan genoeg. Het duurt een tijdje voor je afkickt van een hang naar mierzoet maar het loont de moeite want je smaakzin gaat er fors op vooruit als je het met minder zoet kan stellen en je brengt je stofwisseling heel wat rust door de suikerpieken te vermijden of beperken. Wanneer je zoete ingrediënten bovendien combineert met vezel- of vetrijke producten zal je zien dat de suiker je minder heen en weer slingert. Zo kan je dadels voorzien van noten, appels vergezellen van haver of bananen combineren met boekweit (de laatste twee combi’s zijn tipjes van de sluier van twee blogjes die er nog aan staan te komen! Dus wordt vervolgd!) . Maar jullie wouden een receptje, niet? Dus hier is de enige echte sinaasdadelcake!

IMG_20150118_145433

Sinaasdadelcake

250 ml (plantaardige) melk
1 sinaasappelsap
1 sinaasappelzest
350g bloem (tarwe of de helft vervangen door spelt/rogge/boekweit)
2 tl baksoda (of 4 tl wijnsteenbakpoeder)
2 tl appelazijn
1 tl nootmuskaat
1 tl kaneel
1 tl vanillepoeder
1 snuif zout
100g verhakselde walnoten
300g dadels

Voor de frosting
1/2 cup kokosvet
1/2 cup cashewpasta (in de biowinkel of geweekte gemixte cashews)
10 dadels
0,5 sinaassap

Verwarm de melk tot kookpunt. Week de dadels hierin een half uurtje.
Verwarm de oven op 180°C. (Hete lucht 160°C)
Voeg het sinaasappelsap en de zest bij de dadels en melk en mix tot je een papje hebt.
Meng bloem, kruiden, baksoda en zout in een kom. Klop dit beetje per beetje onder de dadelsinaaspap. Voeg als laatste de noten en de appelazijn toe. Roer goed. Stort het beslag in een ingevette bakvorm.
Plaats gedurende 25 minuten in de oven. Prik even met een vork. Als het deeg niet meer kleeft is je cake klaar. Kleeft het wel nog? Zet de oven op 140°C en laat nog een tiental minuten nagaren.

Maak de frosting. Smelt het kokosvet. Mix met de andere ingrediënten. Laat een half uurtje afkoelen. Smeer in een dikke laag over de afgekoelde cake. Geen fan van frosting? Sojavanilleyoghurt met wat sinaassap zorgen voor een heerlijk fris sausje.

Variaties op een thema:

Variatie 1: stukjes appel en rozijntjes (rum ipv het sinaassap voor de liefhebbers)
Variatie 2: Geraspte wortel, rodebiet (én rodebietensap in de frosting) of pastinaak (laat hier wel een halve sinaassap weg, anders wordt het deeg te nat)
Variatie 3: abrikozen en pijnboompitten
Variatie 4: maanzaad en citroensap ipv sinaassap
Mijn variatie:……………………………..

Laat gerust je bevindingen na in de comments! Benieuwd!

Advertenties

9 Replies to “Dadelsinaascake”

  1. Leentje, wat een toppertje!!! Gemaakt met boekweit- en speltbloem en zonder zeste, en superlekker bevonden door twee kleutertjes en hun mama’s. Ik vind het zo’ n recept voor lekkere gezonde repen. Zou je dit kunnen invriezen? En hoe,lang zou dit houdbaar zijn en de koelkast?

    1. O superleuk! Dat maakt me zo blij zeg! Invriezen zal wel lukken denk ik maar heb het zelf nog niet gedaan. Sowieso zeker tot vijf dagen goed afgesloten in de frigo te bewaren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s