Samen koken met Skybox in Het Bos

augustus-september 2014 129

Alweer een toplocatie en toppartners voor deze volkskeuken.

Skybox is een kunstenaarscollectief dat ook graag achter het fornuis kruipt en de pannen van het dak kookt met voedseloverschotten. Het Bos -en ik citeer- is een artistiek huis middenin de stad. Een huis voor artiesten, bricoleurs, makers, denkers en de anderen. Het Bos doet niet alleen aan kunst maar ook aan koffie, soep, biopils, tooghang, gewauwel en feest. Het Bos houdt van verschil, schevigheid en dingen die afwijken. Het Bos denkt en handelt duurzaam, dat is haar natuurlijke staat. Het Bos op zich is relatief eeuwig, de dingen in Het Bos zijn relatief tijdelijk. Het Bos is een permanent experiment.

Het was fijn kokerellen!

augustus-september 2014 127

Siciliaanse linzenstoofpot

Nodig voor vier
4 wortels grof gehakt
2 uien versnipperd
4 tenen look versnipperd
500g gele linzen
1 el oregano
1 el thijm
1 courget in blokjes
1 aubergine in blokjes
500 ml tomatenpassata
500 ml rode wijn
500 ml groentebouillon
100g kappertjes
1 el anijszaad
pezo

Bestrooi de aubergineblokjes met wat zout en laat een half uur staan.
Stoof de ui met de look glazig. Voeg de gespoelde linzen toe en stoof even tot de linzen gaan kleven. Roer anijszaad, oregano en thijm, worteltjes en (uitgelekte) aubergines onder de linzen. Blus met de wijn. Voeg groentebouillon en passata toe en laat sudderen op laag vuur tot gaar. Check regelmatig of de linzen niet gaan kleven. Zoja, voeg extra vocht toe.

augustus-september 2014 136

Ovengegrillde aardappeltjes en tomaatjes met gepofte look en rozemarijn

Nodig voor vier
8 aardappelen ongeschild in stoere blokken
8 tomaten in stoere blokken
8 tenen look ongepeld
4 el olijfolie
4 takjes rozemarijn geritst en verhakt
pezo

Verwarm oven voor op 200°C.
Maak een incisie in de tenen look en kneus ze even door ze op een plank te leggen en er met het plat van een mes (of een ander plat voorwerp) op te duwen. Zo komt het sap al wat vrij en loopt dat nadien mooi in het gerecht.
Schik aardappelen en tomaatjes in een ovenschotel en meng goed (met je handen) met olijfolie, rozemarijn en peper en zout.
Laat 40 minuten in de oven bakken (of tot aardappelen gaar zijn). Af en toe eens omroeren als de bovenkant te bruin zou worden.

augustus-september 2014 128

Tuinkruidenhumus

Nodig voor vier
500g gekookte kikkererwten
een handvol fijngehakte kruiden
als basilicum, oregano, munt, koriander, peterselie (dat mag ook wildpluk zijn als hondsdraf, duizendblad, paardenbloemblad, brandnetel, weegbree,…)
2 tenen geperste look
1 citroensap
1 citroenrasp
100 ml olijfolie
pezo

Alle ingrediënten in de blender en een gladde spread van maken

augustus-september 2014 133

Tagliatellislaatje van witloof, daikon, sinaasappel en granaatappel met geroosterde pitten en zaden

Nodig voor vier
2 witloofstronken
1 daikon
10 radijsjes
1 granaatappel
2 sinaasappels
1 duim gember
2 el rijstazijn
2 el rijsstroop
1 el mosterd
pezo
1 el geroosterd sesamzaad
1 el geroosterde zonnebloempitten

Snijd de witloof in de lengte in lange dunne reepjes. Maak lange slierten van de daikon door met een dunschiller in de lengte telkens rondom door te ‘schillen’.
Haal de pitten uit de granaatappel, rasp de schil van de sinaasappels en schil ze nadien a vif. Voeg toe aan witloof en daikon. Snijd de radijsjes in plakjes en voeg toe.
Meng rijstazijn en rijsstroop, voeg mosterd en de geraspte gember toe. Kruid met peper en zout. Meng goed en giet over de sla. Voeg sesamzaad en zonnebloempitten toe.

augustus-september 2014 123

augustus-september 2014 124

augustus-september 2014 125

augustus-september 2014 126

augustus-september 2014 134

augustus-september 2014 141

augustus-september 2014 144

augustus-september 2014 146

augustus-september 2014 149

augustus-september 2014 151

Advertenties

One Reply to “Samen koken met Skybox in Het Bos”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s