Wereldveggiedag

Het was vandaag wereldveggiedag. Een dag om na te denken over onze culinaire keuzes, want kiezen voor een (zo) plantaardig (mogelijke) levenswijze is een zegen voor deze planeet. De vleeskweek vreet deze dagen immers meer energie, grondstoffen, water en lucht dan haalbaar. Nu we weten dat de Belg bekroond werd met een plekje in de top 5 van wereld’s grootste ecologische voetafdruk, lijkt het me hoog tijd voor een drastische mentaliteitsverandering en die begint graag op je bord. Pijn doet dat niet want de vegetarische keuken is er eentje om eindeloos van te genieten. Dag na dag zie ik het als een feest om mij te mogen voeden met groenten, fruit, noten, pitten, zaden, peulvruchten, granen enzomeer. Vegetarisch koken is een avontuur dat nooit eindigt en een ode aan de rijkdom die de natuur ons doorheen de seizoenen jaar na jaar blijft bieden. Zomaar en helemaal voor niks. Het wordt tijd dat we daar allemaal heel dankbaar voor gaan zijn. En dat doen we bij uitstek door te koken. Met goesting. En van ganser harte.

Jullie krijgen voor de gelegenheid de receptjes van mijn geïmproviseerd avondmaal!

IMG_20141001_143042

Indian Summer Pompoen

Nodig voor vier
500g pompoen (mijn favoriet is de hokkaido, stevig, diep oranje en wat een smaak)
1 tl gemberpoeder
1 tl kaneelpoeder
1 tl nootmuskaat
1 tl curcuma
8 versnipperde blaadjes salie
3 tenen look geperst
peper en zout naar smaak
4 el olijfolie

Snijd de pompoen in stoere blokken
Schik ze in een ovenschotel
Voeg olie en kruiden toe
Meng alles goed door elkaar
Plaats gedurende 30 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven (prik om te kijken of de stukken goed zacht zijn, zo niet nog tien minuten extra geven)

IMG_20141001_143313

Najaarsslaatje van komkommer, peer en radijzenloof

Nodig voor vier
1 komkommer
1 peer
1 bussel radijzenloof
1 versnipperde sjalot
1/2 tl chilivlokken
peper en zout naar smaak
1 el olijfolie
1 el balsamicoazijn

Snijd de komkommer en peer in blokjes. Hak het loof van de radijzen grof
Meng met de sjalot, kruiden, olie en azijn.

Geroosterde tomaatjes

Voor vier personen
4 tomaten
1 teen geperste look
1 el versnipperde rozemarijn
2 el olijfolie
1 el sesamzaad
peper en zout naar smaak

Snijd de tomaten in de helft.
Plaats ze in een met olijfolie ingevette ovenschotel.
Wrijf de tomaten in met look, olijfolie en bestrooi ze met sesamzaad en rozemarijn
Laat 15 minuten garen in een op 200°C voorverwarmde oven.

Gegrillde courget

Voor vier personen
1 courget in lange plakjes ( overlangs in twee snijden en dan de stukken in lengte doorsnijden)
Vet een grillpan lichtjes in met olijfolie. Laat goed heet worden.
Bak de courgetten aan beide zijden goudbruin. Kruid met peper en zout.

Ik serveerde hierbij een gekookt aardappeltje en een handvol croutons, gemaakt van een restje oud brood.
Croutons maken voor mij alles af.

IMG_20141001_143620

Advertenties

3 Replies to “Wereldveggiedag”

  1. wil jij wat van mijn citroensalie? ik kan hem morgen bij Vero brengen voor jou…hij moet dringend gesnoeid worden en het is veel…wat denk je?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s