Koppig kruid

image

Gisteren ging ik eindelijk nog eens aan de kook met wild kruid. De Werkgroep Gentbrugse Meersen organiseerde een eetbare plantentocht. De deelnemers volgden een uitgestippelde wandelroute en mochten aan verschillende standjes halt houden om te proeven van hapjes op basis van natuurprodukten. Er werden versnaperingen geserveerd met lokale honing, wild fruit, noten en planten. Wat dacht je van een paardenbloemflensje of rozenbottelconfituur, eikeltjescake of vlierbloesemwijn?
Wij trokken het veld in ter verheerlijking van het kruid dat nooit vergaat en plukten raak. Onze buit bestond uit een zak vol kraakvers blad. Ik hield er weliswaar netelhanden aan over maar de oogst was een pittige paarsgroene weelde.

Wist je dat wat wij onkruid noemen, een onuitputtelijke bron van voedingsstoffen is? Wildpluk zit boordevol mineralen, vitamines en sporenelementen die ons lijf goed kan gebruiken. Landbouwgrond heeft regelmatig te kampen met uitputting waardoor onze voeding steeds armer wordt. Veel van onze groenten zijn al zolang gedomesticeerd dat hun voedingswaarde doorheen de jaren serieus is afgenomen. Vaak bereiken deze groenten bovendien niet rechtstreeks ons bord maar liggen nog dagen in bakken en kisten waar zij langzaam maar zeker hun voedingsstoffen verliezen.

Wilde kruiden daarentegen groeien op onontgonnen plekken en zijn taaie dames omdat ze hebben moeten vechten voor dat vogelvrij bestaan. Gemeden uit perken, bestreden wegens hun onhandelbaar karakter, verwijderd vanwege niet mooi volgens de maatstaf, zijn alleen de sterksten in hun soort erin geslaagd zich te handhaven. Want zo kweek je groene rebellen van het zuiverste soort. Door ze te dwarsbomen, worden ze sterker. Of om het met De Kift te zeggen: Waarom ik leef? Uit koppigheid. Uit pure koppigheid.

Hoog tijd om deze diva’s van de wildgroei in ere te herstellen en hun superkrachten te ontdekken. Want én mooi zijn én gezond én lekker, je moet het maar eens doen. En dan heb ik het nog niet eens gehad over hun onschatbare waarde voor een bruisende biodiversiteit door hun grote aantrekkingskracht voor bijen, hommels, zweefvliegen en vlinders. Onkruid, geloof me, bestaat niet.

20140928_160248

Onkruidige toast geitenkaas (vegan versie met Tofutti)

Voor 10 toastjes:
handjevol mix van hondsdraf, brandnetel, wikke, weegbree, klaver, kaasjeskruid, vogelmuur, duizendblad, kleine veldkers, herderstasje of ander eetbaar kruid
200g zachte geitenkaas of zachte vegan kaas
5 radijzen versnipperd
1 sjalotje versnipperd
pezo
10 druiven

Was de kruiden en hak ze fijn. Meng met de andere ingrediënten. Serveer op toast. Werk af met een half druifje.

Meer wildpluklekkers vind je hier.
Meer Meersenmoois vind je hier.

Advertenties

2 Replies to “Koppig kruid”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s