Koken met korstjes

IMG_20140709_082639

Bij Transitie Deurne ging ik, in het teken van de volkskeukens tegen voedselverspilling, een paar weken geleden de workshop Koken met korstjes geven. Brood is één van de meest verspilde voedingsprodukten (naast zuivel, groente en fruit) en dat is zonde. (Oud) brood vormt de basis voor tal van overheerlijke gerechtjes die oorspronkelijk vaak uit armoede ontstonden. De Italianen zijn kraks in het verheerlijken van korstjes. Ze verwerken ze tot bruschetta’s, panzanella, gremolata en andere welklinkende gerechten. Van de nood een deugd maken, noemen ze dat. Maar ook in onze contreien vormt een restje brood de aanzet tot eindeloos smullen in de vorm van onze vermaarde wentelteefjes, broodpudding en croutons of  -minder sexy maar heel bruikbaar- in de vorm van paneermeel en bindmiddel van stoofpotten en sauzen. Denk maar aan de good old stoverij! En dan maar eindeloos combineren en variëren om zoete en zoute lekkernijen op tafel te toveren. Zo gaat je brood nooit meer verloren.

Paneermeel
Brood goed laten drogen (kurkdroog) en dan malen tot poeder. Terug goed laten uitdrogen. Minstens een maand te bewaren in een doos of pot (voeg eventueel een klontje suiker toe. Dit neemt het eventuele vocht nog op)

IMG_20140909_084341

Panzanella
Een italiaanse topsalade van oud brood, kerstomaatjes, ajuin, (ansjovis) en kappertjes, balsamico, pepertjes en olijfolie en basilicum. Alles in stukjes snijden en mengen maar. Jamie weet er alles van.
tip: maak je eigen versie met restjes groenten, fruit, kaas enz die je nog in huis hebt.

IMG_20140709_083041

Wentelteefjes
Of ‘verloren brood’. Gewonnen brood zal je bedoelen want niks dan voordeel hier!
Brood kort onderdompelen in geklutste melk (met een eitje). Voeg gerust lekkers bij naar smaak zoals kaneel, speculaaskruiden, cacao, curcuma, gemberpoeder, sesamzaadjes. Laat een pan heet worden met boter of olie en bak de sneetjes brood mooi goudbruin aan beide kanten.
Bak er een overschotje fruit bij (gekaramelliseerde peertjes!) of maak een compote of confituur van seizoensfruit.

Croutons
Snijd je oude brood in blokjes en bak ze in wat olijfolie in oven of pan. Je kan ze op smaak brengen door wat kruiden en look toe te voegen. Meng daarvoor de stukjes brood met de olie en de kruiden in een kom en bak ze dan af. Gedroogde rozemarijn, oregano, thijm, salie en basilicum doen het uitstekend. Je kan de croutons droog en koel in een goed afgesloten doos of pot minstens een week bewaren.

Broodpudding
Altijd lekker. Als ontbijt, tussendoortje en dessertje. Je kan al je oude koekjes, restjes confituur, chocolade, gedroogd fruit, noten hierin verwerken. Je kan melk vervangen door karnemelk, yoghurt, hazelnotenmelk, havermelk, sojamelk, kokosmelk. Je kan ook hier kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, cacao,… en voor de durvers zelfs een snuif chili toevoegen. Hier alvast een recept voor de liefhebbers!

IMG_20140909_084058

IMG_20140909_084853

Gremolata
Oorspronkelijk een kruidenmengeling van citroen, peterselie en olijfolie als frisse toets ter afwerking van een gerecht maar als je er wat paneermeel of broodkruim aan toevoegt kan je er heerlijke korstjes van maken (wij staken de tofu in zo’n jasje) of pasta en salades mee opvrolijken.

Broodsoep
Een romig soepje van bouillon, brood, witte wijn, look en ui. Jamie gaat voor de Italiaanse variant met courgetten maar dit recept kan met alle groenten! Wij maakten deze versie.

Broodsaus
Een heerlijke tomatensaus van tomaten, ui, look, olijfolie, kruiden, rode wijn en brood!
Het brood zorgt voor binding en volume.

Zoete Migas
Een Spaanse variatie op de wentelteefjes waarbij brood in stukjes in melk wordt geweekt en nadien gebakken in de pan en overstrooid met kaneel en suiker.

Zoute migas
Hier worden de korstjes geweekt in water en nadien gebakken met paprikapoeder. Je kan ook restjes groenten of vlees(vervanger) apart opbakken en er nadien onder roeren.

IMG_20140909_085024

Krentenbolletjes
Korstjes brood weken in melk, rozijnen weken in warm water. Beiden uitlekken. Bolletjes van draaien. Bakken in de pan in olie of boter.

Broodpizza, Croques, toast
Beleg je oud brood met allerlei lekkers en laat het even bakken in de oven of croqueijzer.

Advertenties

4 Replies to “Koken met korstjes”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s