Samen koken met ’t Werkhuys

IMG_20140909_083205

Vrijdag 5 september was ik te gast bij ’t Werkhuys voor de eerste volkskeuken tegen voedselverspilling.
‘t Werkhuys is een socioculturele plek die ruimte wil bieden aan groepen en individuen om te creëren, repeteren, na te denken of gewoon samen te komen. De ruimtes worden aan democratische prijzen verhuurd zodat iedereen in ’t Werkhuys terecht kan. Daarnaast is er ‘t Kaffee waar buurtbewoners, residenten, partners of toevallige voorbijgangers elkaar kunnen ontmoeten. Elke maandagavond kan je er terecht voor een portie pianoblues, elke dinsdag wordt er gehandwerkt. Op vrijdagavond kan je er terecht voor de volkskeuken. Iedereen kan zich aanbieden om eens achter het fornuis te kruipen.

’t Werkhuys was voor onze volkskeuken lekkers gaan halen bij Plukrijp, een werk- en ontmoetingsplek waar mensen samen op zoek gaan naar duurzame manieren om te tuinieren en leven. Je kan er terecht om te zaaien en te oogsten, te leren en te delen. Plukrijp verdeelt biologische overschotten van bedrijven en eigen teelt in ruil voor hulp of een bijdrage.
Wij gingen aan de slag met aardappelen, pompoen, aubergines, tofu en courgetten en maakten een hartverwarmende Indische curry. Daarnaast was er plaats voor een slaatje van radijsjes en komkommer met munt. De appels verdwenen in een pittige chutney. Dat kan jij ook!

IMG_20140909_082714

IMG_20140909_083032

Curry’s zijn Indische stoofpotjes waar je eigenlijk zowat alle groenten in kwijt kan. Een ideaal gerecht dus om snel en creatief je restjes in te verwerken.

Indische kokoscurry van pompoen, aardappelen en aubergines

Voor 4 personen

Voor de currypasta

3 tenen look
1 flinke ui
1 el curry
1/2 el curcuma
1/2 el komijnzaad
1/2 el korianderzaad
1/2 el venkelzaad
1/2 el mosterdzaad
1 duim gember
1 rood pepertje

Voor de curry

300g oranje pompoen in 3cm3 blokjes
2 aubergines in 3cm3 blokjes
1 courget in 3cm3 blokjes
8 aardappelen in 3cm3 blokjes
2 pakjes stevige tofu in 2cm3 blokjes
1 el curry
1 teen look
2 el sojasaus
2 el sesamolie
2 citroenen
800 ml kokosroom
pezo

Marineer de tofu in de sesamolie, sojasaus, 1 teen geperste look en een halve citroensap. Laat minimum een uur staan. Overstrooi de aubergineblokjes met zout en laat een half uur staan.

Maak de currypasta. Rooster het komijnzaad, mosterdzaad, venkelzaad en korianderzaad, curry- en curcumapoeder in een droge pan. Roer ondertussen. Wacht tot de kruiden gaan knetteren en geuren.
Maak een pasta van de kruiden met de fijngehakte ui, look, gember en het pepertje door ze te vermalen in een verhakselmolentje of keukenrobot.

Verwarm een pan met arachide- of sesamolie voor. Roerbak daarin de pasta onder voortdurend roeren. Wanneer de pasta dreigt aan te bakken, blus je met de kokosroom. Laat de kokosroom tot kookpunt komen en voeg de aardappelen toe. Laat tien min sudderen. Voeg pompoen toe en laat tien minuten sudderen. Voeg aubergines en courget toe en laat tien minuten sudderen. Snijd de overgebleven citroen en twee en voeg de drie halve citroenen toe aan de curry.

Bak de tofu in een pan en voeg toe aan de curry.
Kruid af.

Dien op met basmatirijst, de onderstaande appelchutney en een raitaslaatje van radijsjes, komkommer, yoghurt en munt.

Appelchutney

Appelchutney

Voor een liter chutney

8 appels
100 ml appelazijn
200 ml rijststroop (of 100g suiker)
100g rozijnen
1/2 el curry
snuif zout
1 duim geraspte gember
1 versnipperde ui
1 tl korianderpoeder
1/2 tl cardamonpoeder
1 el arachideolie

Stoof de ui in de olie tot glazig. Blus met de azijn en rijststroop. Voeg curry, gember, rozijnen en koriander toe en laat 2 min sudderen. Voeg de appeltjes toe en laat verder sudderen tot gaar. Kruid af met zout.

Wil je deze chutney bewaren in potten? Dat kan. Voeg dubbel zoveel stroop of suiker toe. Giet kokend heet in kraakschone potten. Sluit meteen af en draai de potten om tot ze zijn afgekoeld. De meeste deksels hebben een kliksysteem. Ze mogen, eens gevuld en afgekoeld, geen klikgeluid meer maken als je erop drukt. Dat wil zeggen dat ze luchtledig zijn. Als je ze later zal openen, zullen ze open’klikken’. Je kan ook peren, pruimen, perziken en abrikozen op deze manier tot chutney verwerken.

Advertenties

2 Replies to “Samen koken met ’t Werkhuys”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s