Volkskeuken bij De Beek

De Beek 001

Een paar zondagen terug was ik te gast bij De Beek. Voor wie het nog niet wist: De Beek is een voedselbewegingscollectief, een ingewikkeld woord dat eigenlijk wil zeggen dat er heerlijk gekookt wordt met duurzame voeding. De mensen van De Beek vinden dat het tijd is voor een mentaliteitsverandering in onze keuken. We zijn de voeling met ons voedsel kwijt. De voedselindustrie en onze tgv-maatschappij zorgen voor vervreemding, maken van ons eten een artificieel gegeven dat nog weinig te (s)maken heeft met pure ingrediënten maar alles met verpakking en additieven. We weten niet langer waar ons eten vandaan komt, hoe het wordt gekweekt, geoogst en verwerkt.

De Beek 003

De Beek wil de focus terug op de basis van ons voedsel leggen. In de aarde wroeten, zaaien, plukken en bereiden, inmaken, conserveren. De hele kringloop meemaken. Daarvoor zijn ze op zoek naar tuinders en boeren, ze werken samen op hun land, leren de stiel. Met wat ze daar in ruil voor hun hulp oogsten en met markt- en andere overschotten organiseren zij volkskeukens en workshops. Op menig zondag ben je welkom om mee achter het fornuis te kruipen, groentjes te hakken en in de potten te roeren. Nadien wordt de tafel gedekt en kan je aanschuiven. Iedereen is welkom op deze avonden . De prijs is democratisch maar het wordt wel geapprecieerd als je ook eens de handen uit de mouwen steekt. Al was het maar voor een afwasje. Daarnaast verzamelt De Beek recepten en conserveermethodes: drogen, pekelen, fermenteren, inmaken met azijn of olie. Ze gaan op zoek naar oude technieken en blazen die nieuw leven in.

De Beek 037

De resultaten mogen er zijn. Het is meer dan de moeite een volkskeuken mee te maken. Het is ongelooflijk wat je met een lukrake verzameling seizoensgroenten op tafel kan toveren. Maar naast het culinaire is ook het sociale aspect van zo’n volkskeuken niet te versmaden. Samen koken zorgt net als samen tuinieren voor een apart soort contact: het is werken en genieten in één. Bovendien leer je heel wat bij van deze formule. Enerzijds door het improvisatoire karakter van dit soort koken, anderzijds doordat je de hele tijd tips en tricks, receptjes en ideetjes uitwisselt en letterlijk al doende leert. Je zou kunnen stellen dat een volkskeuken een kookles, een restaurantbezoek en een gezellig samenzijn tegelijk biedt. Heel wat waar voor je geld dus.

De Beek 064

En niet te vergeten en o zo fijn: als we even uitzoomen en opstijgen van deze tafel met al die kommen vol kraakvers lekkers en dit gebeuren op wereldschaal bekijken dan beseffen we pas hoe weldoend dit soort initiatieven is want we maken hier eten met lokale produkten, met beperkte middelen, met weinig energie, creëren zo goed als geen afval, verspillen nul komma nul van onze grondstoffen waar onze wereld op elk terrein wel bij vaart (want voedselverspilling kost geld, creëert een zevenmijlslaars van een voetafdruk en is een hele vuile voornamelijk westerse gewoonte waar we ons gerust over mogen doodschamen in het aangezicht van ondervoeding en voedselgebrek). Dat het anders moet en kan, wordt hier duidelijk gemaakt. Zonder belerend te zijn, zonder met de vinger te kijven want je ziet hier meteen hoe het wel kan en hoe leuk en lekker dat wel niet is. Back to basics is hipper dan hip. Kookboeken, tijdschriften, websites en blogs puilen uit van de mogelijkheden om je leven duurzamer in te vullen. Door met minder meer te doen. Door andere tactieken toe te passen dan de gangbare, eigen aan de wegwerpcultuur, worden wij terug een beetje zelfredzaam, inventief, creatief, alert, mensen met goesting.

De Beek 084

We aten:

Aardappelaspergesoep met gepofte look
*
Indische groenelinzencurry met pastinaak en aardappel
Zomerfrisse tabouleh
Tempura van courget
Gebakken asperges met lenteui
Wokje Yakitori
Groene sla met een tahinappeldressing
*
Bananenflensjes met aardbeiencoulis

De Beek 058

De Beek 066

De Beek 068

Aardappelaspergesoep met gepofte look

Voor vier
4 aardappelen in stukjes
4 tenen look ongepeld
2 asperges in stukjes
1 ui versnipperd
pezo
bouillon (1 el Morga in 2 liter water)

Verwarm de oven voor op 180°C. Leg de tenen look in een ovenschotel ingevet met olijfolie. Laat ze 30 minuten bakken.
Sauteer de ui tot ze glazig is, voeg aardappelen en asperges toe en roerbak nog 3 minuten.
Voeg de bouillon toe. Laat koken tot gaar. Smaak af met peper en zout.
Duw de lookpulp uit de schil in de soep. Mix de soep glad. Dien op met verse peterselie of lavas

De Beek 074

De Beek 079

Indische groenelinzencurry met pastinaak en aardappel

Voor vier
300g groene linzen gespoeld
4 flinke aardappelen in blokjes van 2 cm³
2 pastinaken in blokjes van 2 cm³
1 el curry
1 kl korianderpoeder
1 kl komijnpoeder
1 kl nootmuskaat
pezo
1 citroen
2 l bouillon

Verwarm een lik olie in een pot
Voeg de linzen toe, Rooster ze al roerbakkend tot ze gaan geuren.
Voeg pastinaak en aardappel en kruiden toe.
Roerbak nog drie minuten. Giet er een liter van de bouillon bij.
Voeg de citroen in vier stukken gesneden toe. Laat sudderen. Voeg bouillon toe indien nodig.
Smaak af met peper en zout als alles gaar is.
Werk af met verse koriander.

De Beek 046

Zomerfrisse tabouleh

Voor vier
200 gr couscous
1 rode paprika versnipperd
1 courget grof geraspt
sap van 1 citroen
3 el olijfolie
100 ml bouillon (1/2 el Morga)
snuif chilipoeder
handje versnipperde platte peterselie
handje versnipperde munt
handje versnipperde koriander
10 gedroogde pruimen in reepjes
10 zwarte olijven in schijfjes
2 pijpajuintjes versnipperd
pezo

Voeg alle ingrediënten bij elkaar. Goed omroeren.
Even laten trekken. Afsmaken met peper en zout.

De Beek 085

Tempura van Courget

Voor vier
1 courget in duimgrote blokjes
200gr bloem
1 kl bakpoeder
1 kl arrowroot (of maizena)
1 pintje
1 kl komijnpoeder
1/2 el zout
1/2 el paprikapoeder

Verwarm de frituur op 180°C
Roer alle ingrediënten voor de tempura door elkaar tot een glad deeg
Doop een courgetteblokje in het deeg en leg het voorzichtig in de frituur.
Doe dat met vijf blokjes.
Schud even het mandje zodat de blokjes niet gaan kleven.
Bak tot goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.
(Is het beslag te lopend? Voeg nog wat bloem toe.)

De Beek 027

De Beek 045

Appeltahindressing

Nodig
3 el appeldiksap
3 el appelazijn
3 el tahin
1/2 kl chilipoeder
1 kopje water
3 el mayo- of sojanaise
pezo

Alles goed mengen. Afsmaken met peper en zout.

De Beek 022

Bananenflensjes

Voor vier

2 bananen
8 eieren
1 snuif zout
1/2 kl vanillepoeder
1 el rietsuiker

Alles mixen met de staafmixer.
Vet een pan lichtjes in. Laat goed heet worden.
Giet een lepel beslag in de pan. Bak twee minuten langs elke kant of tot goudbruin.

In september organiseert Velt in samenwerking met De Beek, ’t Werkhuys, Mama Matrea, Transitie Deurne en Komosie verschillende volkskeukens en een workshop. Dit kadert in een project in het teken van voedselverspilling gefinancierd door de KBS. We gaan aan de slag met voedseloverschotten van lokale bioboeren en -bedrijven. Nadien verschijnt een inspiratiegids vol recepten, tips en tricks zodat je zelf aan de slag kan met overgebleven lekkers. Want samen koken is meer dan koken. Zin om hieraan mee te werken? Mailtje naar leentje.velt@gmail.com.

De Beek 056

De Beek 088

Advertenties

7 Replies to “Volkskeuken bij De Beek”

  1. Hoi Leentje, interessant artikel! Leuk (broodnodig!) initiatief. Bestaat dat in Gent ook? Of wordt daaraan gewerkt? Nog veel succes met alles wat je onderneemt (en dat is héél wat hé). Patricia

  2. Dankjewel Patricia! We beginnen met een pilootproject in A’pen maar daarna verovert dit initiatief hopelijk het hele land! Ik ben in elk geval vragende partij voor een editie in Gent!

  3. Leentje, in Gent is daar ook een draagvlak voor, daar ben ik zeker van! De tofste stad met de tofste mensen van gans het land 🙂

  4. Ik denk spontaan aan ‘het toreke’ maar dat is spijtig genoeg al bezet voor iets anders hé. Iets in de buurt, toffe buurt trouwens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s