Buiteneten

vegan bbq 030

Niks smaakt beter dan eten in open veld. Met je tenen in het gras, met je hoofd in de wolken, met je rug tegen een boom, met de wind in je haar buiten eten, daar kan geen enkel driesterrenrestaurant tegenop wat mij betreft. Ik doe het van maart tot oktober veelvuldig maar zelfs bij schaarser zonlicht kan je me regelmatig in bos of wei aantreffen met een picnicmand of goed gevulde brooddoos. Ik heb er geen droomweer voor nodig, de buitenlucht tout court geeft mij goesting genoeg. Alles smaakt beter met een gulle portie zuurstof erbij.

Maar ik geef toe, in de lente wordt de goesting nog groter en wil een mens niet alleen buiten eten maar ook buiten aan de kook of beter aan de bak want laat ons wel wezen de favoriete buiteneetactiviteit van elke Belg blijft de barbecue. Tegenwoordig moet je daar in stedelijke context geeneens een eigen stel voor hebben want in menig park en recreatiegebied zijn nu ingebouwde barbecues voorhanden. Dus trokken wij naar het park en stookten een vuurtje.

Eigenlijk moet ik, vooraleer ik jullie verlekker met culinaire ontdekkingen, eerst even vertellen dat de barbecue en ik de voorbije jaren een beetje een ambigue relatie hadden ontwikkeld. Dat heeft alles te maken met de, mij soms zelfs tot wanhoop drijvende, discrepantie tussen mijn onderbewuste en bewuste verhouding tot het barbecuewezen. Mijn onderbewuste reageert sinds jaar en dag op de geur van een barbecue (tijdens het hoogseizoen onvermijdbaar) als een uitgehongerde hond. Dat heeft waarschijnlijk alles te maken met een Proust-ervaring, een jarenlange door ervaringen gevoede nostalgie die mij doet verlangen naar lamskoteletten, merguezworst en gamba’s op de grill en de bijbehorende sfeer van lange zwoele zomeravonden. De voorbije jaren wou ik, gezien mijn steeds sterker wordende overtuiging dat vegetarisme het meest logische antwoord is op één van de grootste milieuvragen, aan deze onderbewuste reactie van mijn lijf niet langer gehoor geven en ging in verzet door mezelf vooruitziend in te dekken met lentefrisse slaatjes, gegrillde groenten, gepofte aardappelen en menig veggieburger -die op het rooster zijn geloofwaardigheid helaas standaard verloor.

Niet vandaag, niet deze zomer want de redding is eindelijk binnen handbereik. Bedrijfjes in binnen- en buitenland specialiseren zich met steeds sterker resultaat in het fabriceren van veggie vlees. Ik zeg vlees want de smaak van de produkten die tegenwoordig op de markt komen, benadert die van de geslachte variant. Voor een barbecueliefhebber annex ecologist annex dierenliefhebber een zegen! Want voor het eerst moet ik mij niet langer watertandend van de kippenbillen wegdraaien. Voor het eerst heb ik het gevoel dat de barbecue voor mij weer een feest is. Want de kip van De Vegetarische Slager, de ‘rund’sstukjes en hamburgers van Gardein, de zalm en de drumsticks van Vantastic Foods kunnen mij krijgen. Thanx to Vedge nu ook binnen mijn en uw handbereik.

vegan bbq 005

Uiteraard krijgen de groenten bij mij steeds de hoofdrol en eet ik niet enkel en alleen nepvlees, wees gerust, dus hier volgt heel wat lekkers dat niet alleen naast de grill kan worden genuttigd maar ook tijdens picnic, tuinfeest, het heerlijke kamperen en elk ander buiteneten.

vegan bbq 033

Marinade voor de kipstukjes van de Vegetarische slager en de drumsticks van Vantastic Foods

voor 1 pakje stukjes en 1 pakje drumsticks:
4 el arachideolie
1 el sesamzaad
1 geraspte teen look
1/2 el geraspte gember
2 el sojasaus
1 el rijststroop
1/2 el curry

Laat een nacht marineren. Steek de stukjes op een prikker en bak op een niet te heet vuur gedurende vijftien minuten (best op een grillschaaltje, niet rechtstreeks op de bbq)

vegan bbq 008

Marinade voor de beefless tips van Gardein

Voor 1 pakje tips:
1/2 el thijm of rozemarijn (best vers)
2 el olijfolie
1 teen geraspte look
1/4 el zeezout
1/2 el paprikapoeder
1/4 el chilipoeder

Laat een nacht marineren. Prik op een satéstokje met achtereenvolgens stukjes ui en paprika. Bak op een niet te heet vuur gedurende vijftien minuten (best op een grillschaaltje, niet rechtstsreeks op de bbq)

vegan bbq 069

Papilottebereiding voor de visloze zalmfilet van Vantastic Foods

Voor 1 pakje vis (drie papilottes):
9 groene aspergestips (in schuine stukjes)
2 stengels pijpui (fijngehakt)
2 grof gerapste wortels
1 cup groentebouillon (1 el Morga oplossen in heet water)
1 cup witte wijn
6 el olijfolie
zwarte peper naar smaak

Snijd zalm in drie stukken. Leg ze elk op een ruim stuk aluminiumpapier (40 op 30 cm). Verdeel aspergetips, pijpui, wortel over de stukjes; Besprenkel met bouillon, wijn en olie. Kruid af met zwarte peper.
Plooi de aluminiumfolie langs ale randen heel goed dicht. Leg op de bbq of in een oven gedurende 20 minuten.

vegan bbq 037

Komkommermeloensalade met citroenmelisse en vliervinaigrette

Nodig voor vier:
1 komkommer
1 halve cavaillon
1 handvol versnipperde citroenmelisse
2 el olijfolie
1 el azijn
4 el vlierbloesemsiroop
pezo

Snijd komkommer en meloen in blokjes. Voeg citroenmelisse, olie, azijn en siroop toe. Meng alles onder elkaar. Kruid af met peper en zout.

vegan bbq 036

Bloemkoolsalade met rode linzen, maanzaad en zoete currydressing

Nodig voor vier:
1 kleine bloemkool in roosjes
1 cup rode linzen
4 el arachideolie
4 el citroensap
2 el curcuma
3 el curry
1 el maanzaad
1 gele paprika in brunoise
1 bussel verse koriander versnipperd
4 el rijsstroop
pezo

Kook de roosjes beetgaar in ruim gezouten water met de curcuma
Kook de linzen beetgaar in ruim gezouten water met een scheut olie
Meng onder de bloemkool
Meng olie, citroensap, curry, maanzaad, stroop, koriander en giet over de bloemkool en linzen
Meng onder elkaar. Kruid af met peper en zout.

vegan bbq 043

O baby de beste barbecuesaus ooit

Nodig voor 2 bokalen:
3 uien versnipperd
3 el curry
2 tenen look geperst
1 el Morgabouillon
1/2 cup rijststroop
1 halve verse ananas
1 l tomatenpassata
1/4 cup appelazijn
1/2 el chilipoeder
pezo

Stoof de ui en look goed goudgeel. Voeg ananas toe en roerbak tot de ananas lichtjes begint te kleuren.
Voeg stroop toe en laat een beetje carameliseren
Blus met de azijn
Voeg curry en chili toe en roer goed.
Laat vijf minuten sudderen
Voeg passata toe en laat een half uur sudderen op laag vuur
Voeg zo nodig wat water toe.
Mix de saus en kruid af met peper en zout.

vegan bbq 053

Barbecuepruimen:

Nodig voor acht pruimen:
1/2 el chili
2 el sojasaus
merg van 1 vanillestokje
1/2 el kaneel
6 el rietsuiker
4 el olijfolie
3 el citroensap

Meng alles in een kom
halveer de pruimen en doe in een kom met de marinade
Prik ze eventueel op een stokje.
Grill vijf minuten aan elke kant.
Serveer bij de bbq of nadien bij ijs.

vegan bbq 061
En afronden kan met deze vegan marshmellows! Eveneens te koop bij Vedge!

Advertenties

6 Replies to “Buiteneten”

  1. Ik wil dit weekend een buitenfeestje. Je post komt dus als geroep! En ik heb gewoon al 3 van die veggievleessoorten in koelkast en diepvriezer liggen 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s