spreadz & salalalade

Ik heb net mijn eerste Vegan Challenge dagen achter de rug en die waren niet alleen een succes maar ook een waar genoegen! Met frisse kokkerelgoesting ging ik na een dag achter het Avalons fornuis ’s avonds nog eens aan de slag in mijn miniatuurkeuken met puur gerief. Aangezien ik nogal gebeten ben door mijn missie de brooddozen ten lande te vullen met gezonde, eerlijke en lekker belegde boterhammetjes, werd er deze week weer duchtig geëxperimenteerd met smeersels en spreads. Ik kwam een veelbelovend gerechtje tegen van een marokkaanse salsa, de muhammara. Die werd dan ook meteen uitgeprobeerd en wat een topper! Uit wat restjes witloof werd een romige dip geboren met zeewier en de overgebleven rauwe dipgroenten van de Puurkuur de avond voordien kregen nieuw leven in de vorm van een krokante salade met witte bonen en tahindressing. Eén ding is zeker: vegan koken, eten en leven is allesbehalve saai, taai of moeilijk. Vegan food is een feest!

IMG_20140401_174910
Muhammara

Nodig:
1 bokaal opgelegde rode paprika, uitgelekt (bij de turkse winkel)
200g geroosterde noten (cashews zijn top maar ik gebruikte een mix van amandelen, hazelnoten, walnoten en cashews)
8 el instant boekweitvlokken (of broodkruim)
3 el olijfolie
1 tl chilipoeder
1 teen look
1 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
2 el balsamicoazijn
pezo

Mix alles samen tot een smeuige spread
Serveer op brood, toast of gebruik als dip

IMG_20140401_224054
Witloofzeewierdip

Nodig:
2 witloofstronkjes in groffe stukken
2 el zeewiervlokken (in de biowinkel)
100 ml sojaroom
4 el instant boekweitvlokken (biowinkel)
pezo

Bak de witloof in olijfolie op een middelmatig vuur tot volledig gaar. Af en toen roeren. De witloof mag een beetje goudbruin kleuren. Kruid met peper en zout.
Doe in een kommetje, voeg pezo, zeewiervlokken, boekweitvlokken en room toe en mix tot je een egaal mengsel hebt.
Smeer op je brood, serveer als bijgerecht of dip bij groenten.

IMG_20140401_223037
Krokante salade van rauwe restjes met witte bonen en tahindressing

Nodig:
2 wortels in brunoise
10 radijzen in schijfjes
10 bloemkoolroosjes grof gehakt
2 stengels selder in brunoise
8 kerstomaatjes gevierendeeld
1 blik (200g) witte bonen uitgelekt
1 el tahin
2 el sojanaise ( of mayonaise)
1 el olijfolie
sap van 1/2 citroen
pezo
versnipperde tuin- of wilde kruiden naar smaak (ik gebrukte rucola en duizendblad)

Doe de groentjes en bonen in een kom
Meng de tahin, citroensap, sojanaise, olijfolie en peper en zout in een kommetje tot een vinaigrette
Giet over de salade
Dresseer met de groene kruiden

Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s