Niets is verloren

DSC_5346

Het is weer koopjesjacht. Het woord alleen bezorgt me al hartkloppingen. Je kan deze maand koppensnellen in de winkelstraten. Want niemand wil deze kans gemist hebben. Voor spotprijzen kan je je slag slaan en weer naar huis als een pakezel, met zakken vol spiksplinternieuw goed. Of dat goed ook schoon is, is een ander paar mouwen. Helaas is de mode-industrie (het woord zegt al genoeg) een heet hangijzer als het gaat om milieubewustzijn en mensenrechten. Onze koopjes worden vaak in erbarmelijke omstandigheden gefabriceerd door kleine en grote mensen die dag en nacht moeten vechten om hun eigen hoofd boven water te houden.

Gif

De katoenkweek is één van de meest belastende teelten voor de blauwe planeet. 25% van alle pesticiden wereldwijd wordt benut bij de verbouwing van katoen. Een blue jeans van 650g slikt 325g van dat gif en zuipt daarnaast nog eens 10.000 liter water voor kweek, verwerking en kleuren. Foute broek als je het mij vraagt. En zelfs dan is de kous nog niet af want de kleren uit die industriële katoenproductie zijn geen zegen voor ons lieve lijf. De huid is niet zomaar een laagje vel maar een kwetsbaar orgaan dat alles waar het mee in aanraking komt absorbeert, zo ook de nefaste gevolgen van een zwaar behandeld kledingstuk.

Ecomode

Het kan anders. Steeds meer merken hebben tegenwoordig een biokatoenlijn. Of die kleding voor de rest zo koosjer is, is natuurlijk nog de vraag want bij de verwerking worden uiteraard ook nog tal van produkten gebruikt die de ecologische voetafdruk van onze outfit dan weer serieus naar omhoog kunnen jagen. Beter is het om te gaan voor echte ecokleding: merken die gedurende het hele productieproces zo duurzaam mogelijk werken. De keerzijde is dat aan deze kleren wel vaak een prijskaartje hangt dat niet voor iedereen haalbaar is.

Maar we kunnen het haalbaarder maken door op een andere manier met onze modegevoeligheid om te springen, door onze focus te leggen op kwaliteit, op een lessismore-mentaliteit. Door doordacht te consumeren, is het mogelijk om van het kopen van de juiste kleding een bewuste keuze te maken. Weloverwogen kiezen voor wat we echt nodig hebben door tweemaal na te denken voor het besluit tot een aankoop geeft je veel meer vrijheid, want één ecojeans mag dan net zoveel kosten als drie groteketenjeans maar is die meerwaarde meer dan waard. Je kan jaarlijks een lijstje opmaken van wat je echt wil en/of nodig hebt en je daaraan proberen houden. Je kan zelfs een marge incalculeren voor een folie. Op die manier spaar je geld, tijd, ruimte en de natuur. Het is fijn om even na te denken over een stijl, kleur, lijn die echt bij je past en je aankopen daar naar te richten. Zo sluit je impulsieve aankopen gemakkelijker uit.

Kringloopmode

Voor de consument die echt elke euro moet omdraaien brengt het kringloopwezen uitkomst. Voor weggeefprijzen kan je daar tweedehands outfits op de kop tikken die niet minder kek staan dan wat in een boetiek hangt. Met een beetje creativiteit maak je er een feest van om hier rond te snuisteren. Echte ecomode kan je het misschien niet noemen maar hergebruik zorgt sowieso voor een veel kleinere impact op ons milieu en dat kunnen we alleen maar toejuichen.

DIY

En dan kan je nog zelf aan de slag met naald en draad of haakpen en breinaald. Het hele productieproces schakel je al meteen uit en met restjes stof en wol uit grootmoeders schuif of met kringloopkatoentjes doe je het nog veel beter. Het is momenteel trouwens een hype van jewelste om alles zelf ineen te flansen dus ideeën genoeg op blogs en websites, in boeken en tijdschriften allerhande. Je kan in elke stad wel ergens een goede handwerkles volgen of gezellig naar een breicafé.

Groen kan

Vorige week nam ik de koe bij de horens en schuimde de gentse kringloopkledingwinkel het Ateljee af op zoek naar een hippe lentelijn voor haar en het resultaat mocht er alvast wezen. Frisse outfits die ik samen met de heerlijke fotografe Veroniek Knockaert ging stylen op de nieuwe gentse stadslandbouwsite. Een waste land dat niet langer wasted is want waar heel wat plannen popelend wachten op uitvoering. Er werden de voorbije maand al kerstbomen en bloembollen gepoot. Het is nog even wachten op schapen en kippen maar natuur in de stad: Het kan. Want niets is verloren zolang je in de onvolmaaktheid een uitdaging ziet. We struinden rond in de ruigte en zagen dat het goed was. Een plek vol mogelijkheden en een droom van een locatie voor een fotoshoot op de bots.

Niets is verloren

En Gent heeft nog veel meer in petto voor de bewuste consument. Zaterdag 1 februari organiseren Timelab en KASK in de gentse binnenstad de kickoff van het project Niets is Verloren. Een oproep om afval te voorkomen door er iets mee te doen. Energie, voeding, materiaal allerhande: je kan het zo gek niet bedenken of er schuilt wel nieuw ongekend leven in. Als je goed zoekt, ligt in elke hoek toekomst verborgen.

De chefs van restaurant Avalon zullen er koken met verloren kost. Een warme oproep dus om al uw verwaarloosde groentjes en ander eetbaars naar ons REFOODCAFé te brengen!

Maar nu mag u kleren kijken want het moeten niet altijd pastinaken zijn.

DSC_5365

DSC_5361

Kleedje: Ateljee (4,00€)

DSC_5407

Jas: Yak en Yeti (99,00€)

DSC_5448

Topje: Ateljee (3,00€)
Rok: Ateljee (4,00€)

DSC_5456

Broek: Ateljee (4,00€)
T-shirt: Ateljee (3,50€)
Schoenen: Brako in Today is a Good Day (135,00€)

DSC_5480

DSC_5495

Broek: Ateljee (4,00€)
Jas: Yak en Yeti (99,00€)
Muts: Handgehaakt door mijn verrukkelijke schoonzus

DSC_5502

DSC_5500

Rokje: Ateljee (4,00)
Laarzen: El Naturalista (180,00€)

Met dank aan Veroniek Knockaert voor de foto’s!

Advertenties

2 Replies to “Niets is verloren”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s