Tine’s romige witloofsoep met tempehchips en rode olie op woensdag

WP_20131126_16_51_42_SmartShoot20131126165409

Vandaag staat Chef Tine achter het soepfornuis. Tine is de leading lady van Restaurant Avalon. Zij heeft haar smaak voor goede voeding al met de paplepel meegekregen en is dus een experte. Sindsdien engageerde Tine zich niet alleen op culinair maar ook op ecologisch vlak voor het promoten van puur eten. Ze is actief bij de gentse werkgroep stadslandbouw en één van de oprichters van het permacultuurveld Far Field en last but not least één van de straffe madammen achter het grandioze Fair Festival. Genoeg op haar palmares om hier te schitteren met een comfortsoepje uit haar eigenste kookboek Puur en Vegetarisch! Deze soep vandaag al proeven? Haast je naar Avalon! En daar kan je meteen ook dat Avalonkookboek aanschaffen! Dat kookboek kreeg deze maand trouwens de nederlandse Vegan Award voor beste veganistisch kookboek! Met de feestdagen voor de deur een wel heel lekker cadeautje!

2013-11-23 18.25.23

Romige witloofsoep

6 personen – glutenvrij
1 el olijfolie
1 middelgrote ui, in grote stukken
1/8 tl zeezout
1 kleine, geschilde aardappel, in blokjes
1,5 l water
1 middelgrote koolrabi, in stukken van 1 cm of wit van 1 grote prei
2 à 3 stronken witloof, in stukjes
2 el witte miso
flinke snuif gemalen zwarte peper
1 tl groentebouillonpasta of -poeder

Verhit de olie in een middelgrote kookpot. Stoof de ui aan tot hij glazig wordt en doe er het zeezout bij. Voeg de aardappelblokjes toe en laat nog 3 minuten stoven. Giet het water erbij en breng aan de kook. Voeg de overige groenten toe en laat nog 10 minuten koken. Maak ondertussen de tempehchips en rode olie.

Als alle groenten zacht gekookt zijn, voeg de miso, de peper en de groentebouillon toe en mix tot je een gladde soep krijgt. Je kan steeds bijkruiden met peper en zout.

Serveer de hete witloofsoep in een kommetje. Werk af met de tempehchips, de rode olie en een blaadje groen, vb barbarakers.

Gerookte tempehchips

1 rolletje gerookte tempeh (200 gr)
Sojasaus
Paprikapoeder
Frituurolie
Verwarm de frituurolie tot op 180°C.

Snij ondertussen je tempeh in dunne plakjes, van niet meer dan 2 mm dik. Je kan hiervoor ook een mandoline of rasp gebruiken.

Neem 1/3 van de tempehplakjes en frituur ze kort (maximaal 1 minuut), tot ze knapperig en goudbruin zien. Herhaal tot ze allemaal gefrituurd zijn.

Neem een bord en leg er wat keukenpapier op. Leg de plakjes open op het keukenpapier en besprenkel met een paar druppels sojasaus en een beetje paprikapoeder.

Rode olie

250 ml olijfolie
2 teentjes look, gepeld en in de lengte gehalveerd
1 takje verse rozemarijn, salie of thijm (+/- 10 cm)
2 laurierblaadjes
½ tl rode pepervlokken
1 tl zoet paprikapoeder

Laat de olie en de knoflook, het kruidentakje, de laurierblaadjes en de pepervlokken 15 minuten zachtjes koken. (temperatuur 100-110°C, niet hoger). De look mag goudgeel worden, niet bruin.

Zeef de olie in een schone glazen pot en laat volledig afkoelen.

Deze olie bewaart 1 maand in de koelkast.

Recepten ook terug te vinden in het Avalon kookboek: Puur & Vegetarisch!

Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s