Puur brood ofte wat werd er daar op Fair Festival allemaal gesmeerd.

Beloofd is beloofd! Alles wat we op Fair Festival lieten proeven, kan vanaf morgen ook in jouw brooddoos! Alle belegreceptjes nog eens op een rij!

Pittaslaatje

IMG_20120919_091912

Nodig voor 300g:
100gr sojabrokken
100gr prei (wit en groen)
twee soeplepels ketchup
twee soeplepels biomayonaise (of soyanaise)
peper en zout
1 tl paprikapoeder
1 tl sambal
1/2 bio groentebouillonblokje (of een soeplepel indien poeder of pasta)
olijfolie
1 teen look

Week de sojabrokken 15 min. in een kop heet water met het bouillonblokje, scheut olijfolie en teen geperste look.
Snij de prei ultrafijn.
Laat de sojabrokken uitlekken en bak ze vervolgens in hete olijfolie tot ze goudbruin worden.
Meng de preireepjes en sojabrokken met de mayo, ketchup en kruiden.

Wittebonenspread

smartphone juli-augustus-september 2012 827

Nodig voor 250g:
200g gekookte witte bonen (mag uit blik)
2 tenen look
6 el olijfolie
peper en zout
1 halve citroensap
1 el versnipperde thijm of rozemarijn

Laat de bonen uitlekken.
Voeg olijfolie look, zout, peper en kruiden toe.
Plet alles met een vork en breng op smaak met een paar druppels citroensap.

Heerlijk op warme toast! Met gegrilde paprika!
Supergoedkoop! Eiwitrijk! Poepsimpel! Gezond!

Rodebietentapenade

IMG_20130131_180543

Nodig voor 300g:
2 rodebiet geraspt (grootte tennisbal)
3 el boekweitvlokken
3 el tahin
100 ml olijfolie
100 g zonnebloempitjes geroosterd
1 halve citroensap
peper en zout

Alles blenden en dippen of smeren

Peterseliekerstomaatjespesto

IMG_20130208_190955

Nodig voor 200g:
10 kerstomaatjes
2 bussel platte peterselie
100g geroosterde pompoenpitten of walnoten
3 el boekweitvlokken
100 ml olijfolie
2 tenen geperste look
1 halve citroensap
peper en zout

Mix up!

Pompoenpreinotenspread

IMG_20121011_215449

Nodig:
100g pompoen
100g prei
1 el gember
1 teen look
2 el geroosterde fijngehakte walnoten
olijfolie
½ tl chilipoeder
peper en zout

Stoof prei en pompoen in gul olijfolie tot gaar met kruiden.
Pureer en voeg noten toe

Linzenpaté

IMG_20121015_151437

Nodig:
300g bruine, gele of groene linzen
2 preistengels (ook groen) versnipperd
3 tenen look versnipperd
1 el groentebouillon opgelost in 1 l water
peper en zout
1 tl nootmuskaat
olijfolie

Kook de linzen in de bouillon helemaal gaar. Giet af
Fruit de fijngesneden prei met de knoflook in olijfolie
Voeg de linzen toe
Voeg 3 el olijfolie toe
Mix tot je een smeerbare paté hebt
Smaak af met nootmuskaat en pezo
Bak eventueel 20 min op 180°C (maar kan evengoed als smeerpaté)

Tahindip

smartphone juli-augustus-september 2012 829

1/2 cup tahin
1 cup veganaise of biomayonaise
½ citroensap
pezo
½ cup koud water
½ tl chilipoeder voor de liefhebbers

Mix up!

Auberginekaviaar

IMG_20121011_214655

Voor 300g:
2 grote aubergines
2 el curry
pezo
3 tenen geperste look
olijfolie
3 el vega- of biomayonaise
50 g sojabrokken
1 kop heet water met 1 tl groentebouillon (morga)

Snijd aubergines in blokjes, overstrooi met zout en laat uitlekken
Week de sojabrokken in de bouillon. Voeg 1 el olijfolie en 1 teen geperste look toe.
Laat 15 min rusten.
Stoof de aubergines met de curry en 2 tenen geperste look in ruim olijfolie tot helemaal gaar.
Giet de sojabrokken af en bak ze in hete olijfolie tot goudbruin.
Meng en plet een beetje samen met de veganaise,

Rodebietenchutney

IMG_20121013_172630

voor 500g:
3 rodebieten formaat tennisbal in brunoise (miniblokjes) laat ons zeggen 400g
handje rozijnen
2 uien versnipperd
2 el geraspte gember
1 el kaneel
1 tl korianderpoeder
1 tl cardamompoeder
100 ml appelazijn
100ml appelsap
100g rietsuiker of 1 cup rijststroop
1 tl zout

Doe azijn, sap en suiker of stroop in een pot en warm op tot kookpunt
Voeg rodebiet, ui, rozijnen en kruiden toe
Laat 1,5u sudderen op een matig vuur
Indien dan nog te liquide even op hoog vuur laten indikken
Indien te weinig vocht, voeg nog wat sap toe
Indien te weinig zoet of stroperig, voeg nog wat suiker of rijststroop toe
Giet in schone bokalen en draai ze om.

Te bewaren als confituur. Heerlijk bij de linzenpaté of andere paté of als bijgerecht bij oosterse gerechten. Met dit basisrecept maak je ook makkelijk zat rabarberchutney, appelchutney, abrikozenchutney, pruimenchutney, uienchutney en noem zo maar op! Vervang gewoon de hoeveelheid rodebieten door andere groente of fruit!

Advertenties

8 Replies to “Puur brood ofte wat werd er daar op Fair Festival allemaal gesmeerd.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s