Wat is puur?

IMG_20130503_214526

‘Picnicken is eten in de buitenlucht, ergens anders dan op een horecaterras of bij de woning. Dit kan bijvoorbeeld in het bos, in een park of op het strand. Het kan op de grond en op meegebrachte meubels zoals klapstoeltjes en eventueel een klaptafel. Als het op de grond is wordt soms een kleed, laken, of handdoeken uitgespreid.’

Jawel het is eindelijk picnictijd en picnicweer en dat zullen jullie geweten hebben! Zondag 16 juni om 11u30 trekken we met zijn allen het groen van de Rozebroeken in. We picnicken op het weiland aan de tent vlakbij de prettige wildernis. Het weerbericht voorspelt enkele buien maar die sturen we wel de andere kant op. Het wordt in elk geval maar liefst 20°C. Sneeuwen en hagelen zal het dus niet meer doen. Dus naar buiten! Spreid die dekens, ontkurk die flessen en beleg dat brood maar lekker dik.

We doen het allemaal graag en elke zomer weer. Picnicken! Momenteel kent het fenomeen zelfs een revival door zijn authentieke, artisanale karakter waarnaar door ons stadsmussen wordt gehunkerd. We willen terug naar de basis, naar het oorspronkelijke genieten, naar de essentie. Dit kadert zeker ook in een groeiend eigentijds bewustzijn. Ecologisch en sociaal hebben we er de laatste decennia nogal een zootje van gemaakt. Dat dat zo niet verder kan, weet elk kind. In dat opzicht klinken termen als ‘consuminderen’, ‘less is more’, ‘low impact living’, ‘slow food’, ‘onthaasting’, ‘mindfulness’ ons niet onbekend in de oren. Elk op onze eigen manier proberen wij hier iets mee te doen, gaan we aan de slag, maken we er een issue van om te tonen dat het ons niet koud laat wat er met the blue planet te gebeuren staat. We wikken en wegen onze keuzes, aankopen en levenswijze en houden ze in het licht van klimaatopwarming en andere nachtmerries. Het is een onafwendbare evolutie willen we het hier nog een tijdje zuurstofrijk uitzingen. En niks staat dichter bij de basis van het pure leven dan voeding.

Wat we eten. Hoe we eten. Het belang van hier bewuster mee om te springen, speelt op tal van niveaus. De oorsprong van onze voeding baart ons de laatste tijd meer en meer zorgen. Terecht. De evoluties in de mainstream voedingsindustrie (het woord alleen al) zorgen ervoor dat we steeds minder vat krijgen op wat er nu eigenlijk met ons eten gebeurt. Langs welke kanalen het ons bord bereikt is steeds minder transparant. We hebben er het raden naar of en hoe het wordt gemanipuleerd, bewerkt en verwerkt. Dat maakt ons argwanend en gelukkig maar. In de media komen we dagelijks in aanraking met ‘GMO gewassen’, het Monsantoschandaal, de bijensterfte en andere vormen van voedingsgerelateerde alarmerende berichten. Daardoor denken we beter twee keer na over wat we nog in onze mond steken. Want wat is dat eigenlijk geworden, dat eten van ons?

In eerste instantie is de mens nog steeds geneigd om zich voornamelijk zorgen te maken om eigen lijf en leden. Is wat we eten wel gezond voor ons? Daardoor streven we naar een vet- en vleesarmer, suikerloos, vers en groenten- en fruitrijk dieet. Hierbij vergeten we al eens dat gezonde voeding ook een gezonde herkomst behoeft, wil het plaatje volledig kloppen en daaraan kunnen we zelf een steentje bijdragen door niet alleen biologische maar ook seizoensgebonden, lokale en kleinschalige produkten te kopen, verpakking te voorkomen of toch zeker te beperken en plantaardiger te gaan eten. De vleesindustrie (en daar hoort zuivel ook bij) is immers één van de grootste boosdoeners op klimatologisch gebied. Pas als we deze link tussen eigen gezondheid en die van het ecosysteem willen zien, kunnen we daadwerkelijk puur eten en leven. Voor veel mensen knelt daar nog het schoentje. Ze vergeten dat de aankoop van meer groenten en fruit (Wat dacht je van kraakverse keniaanse boontjes en sappige braziliaanse vliegtuigmango’s?) in plaats van snoep en fastfood niet de kern van de zaak is maar dat het gaat om het eten van voedsel met een kleinere ecologische voetafdruk (groenten van een groentepakket of voedselteam). Blijf dus vooral een kritische voedingsconsument en hou je aankopen ook eens onder deze loep voor ze in de pan te gooien.

Puur picnicken mag naast een heerlijke maaltijd liefst ook fijn samenzijn bieden en buiten eten is het beste eten. Daarbij op de grond zitten en geen rekening hoeven houden met etikette en andere tafelmanieren komt de ongedwongen sfeer ten goede. Het gaat er losjes aan toe. Er mag al eens gemorst worden (niet teveel liefst want dan moet dat deken in de was en dat is niet goed voor het milieu!) en kinderen hoeven niet aan tafel te blijven zitten. Bovendien krijgt de maaltijd zo iets tijds- en grenzeloos. Je eet en geniet, je speelt, je loopt een beetje rond, je eet nog een beetje, je slaat een praatje, je deelt je eten, enz. Het is samen genieten in zijn essentie. Het geeft ons het gevoel dat we leven als god in frankrijk. Het is ontspannend en dat is al even gezond. Een ode aan de picnic dus. Dat we het nog veel vaker mogen doen. Organiseer een picnicclub, een maandelijkse picnic in bos, park of tuin, een picnicfeest voor je verjaardag en een picnic met je collega’s!

En nu aan de slag in de keuken! Picnicgerechtjes zijn best makkelijk meeneembare en koud te degusteren gerechten maar voor de rest kan en mag alles! Balletjes, burgertjes, kroketjes, slaatjes, sushi’s, dipjes, tapenades, pesto’s, papjes, mousse, taart, quiche, flapjes, en noem zo maar op. Vind je het allemaal een beetje moeilijk om zomaar aan de slag te gaan zonder zwanworst en préparé? Onder de noemer broodbeleg en slaatjes vind je al heel wat op dit blog maar er is meer! Deze week doen een aantal veggie klassechefs hun geheimen uit de doeken om van onze PUURKUUR PICNIC een waar feest te maken. Ik ben dolgelukkig en heel fier ze aan jullie te mogen presenteren want ik vind ze stuk voor stuk om op te eten!

Dit linkje geef ik jullie alvast cadeau! En hier kan je deze week ook terecht voor telkens weer nieuwe picnicideeën.

Wil je zelf je steentje bijdragen? Aarzel dan niet om hier of op de facebookpagina jouw ideetjes te geven! Wie zondag met zijn potje naar de picnic komt maakt kans op de titel van Miss of Mister Puurkuur. Er valt een hele fijne prijs te winnen! Let’s picnic!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s