Chai!

IMG_20130123_201336

O is het geen heerlijk weer voor liters en liters Chai! Deze pittige indische thee wordt gemaakt door flink wat vurige kruiden te koken in melk! Jawel melk! Trek je neus nu niet op want dan weet je niet wat je mist. Als het vriest dat het kraakt zoals deze dagen, is je lijf je reuzedankbaar voor een portie spice. De specerijen die je in een doorsnee Chai draait zijn een zegen voor je winterlijf, geloof me. Het is allesbehalve een slecht idee een potje Chaikruidenmix in je apotheek te bewaren. Let food be your medicine. Door kwaaltjes te behandelen met natuurlijke middeltjes onderdrukken we ze niet zoals medicatie te vaak doet. Je geeft je lichaam juist die extra kracht die het nodig heeft om zelf tegen een stootje te kunnen. Dus vul een bokaal met dit gouden poeder en plak er maar een etiket op: ‘Twee maal daags een eetlepel in een kop warm water of melk koken (en ja we gaan dan uiteraard voor soja-, haver-, amandel- of hazelnootmelk want koemelk is echt niet goed voor elk) of een lepel verwerken in je Chai Raw Cookies (recept volgt) of een lepel in de Chai Chocolatemousse (recept volgt ook) en ja mag er zelf ook nog best wat verzinnen (chai rijstepap, chai havermoutpap, chai pompoentaart, chai gepocheerde appeltjes of peren, chai warme wijn, en ga zo maar door. Een ganse winter.) Winterkwaaltjes als verkoudheden en griep krijgen je veel minder snel te pakken, je lijf wordt vanbinnen uit opgewarmd, je immuunsysteem krijgt een boost en je hele systeem wordt gedetoxt.

En het is zo simpel als wat. All u need is some spice! En laat dat een tip zijn op alle vlak!

Voor 4 tassen:
1 el CARDAMOM
1 el KANEEL
1 el GEMBER
1 kl KRUIDNAGEL
1 kl STERANIJS
1 kl VENKELZAAD
1 kl ZWARTE PEPER

Ik gebruik poeder van al deze specerijen voor het gemak in gebruik. Je kan alle hoeveelheden zonder probleem vertienofmeervoudigen en in een bokaal op je theerekje bewaren. Goed voor een lange warme winter.

Lekkere sojachai in Gent bij Clouds en Or!

Advertisements

2 Comments Voeg uw reactie toe

  1. De Bakparade schreef:

    Klinkt goed!
    Maar wat is kl? Een koffielepel en is een koffielepel hetzelfde als een Nederlandse theelepel?
    En wat leuk dat ik op je blogroll sta!

    1. kookeetleef schreef:

      een kl is een koffielepel en ja eigenlijk is dat een theelepel. en tuurlijk hoor jij op mijn blogroll!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s