Pastinaakpuree met waterkerssaus, seitanfrietjes en rodekool-rodebiet-veenbessenchutney op Vrijdag (Veggie Feestweek)

Gewoon winters lekker.

IMG_20121217_201559

Nodig voor vier

Voor de puree
1 kg pastinaak
100ml sojamelk
50g boter
1 tl nootmuskaat
peper en zout

Voor de waterkerssaus
300 ml sojaroom
50 ml witte wijn
2 bussels waterkers
1 el groentebouillonpasta

Voor de seitan
600 g seitan in frietjes (voorkeur voor Abinda voor het bakken van krokante reepjes)
peper en zout
1 teen geperste look

Voor de chutney
2 ui versnipperd
300g rodekool in fijne reepjes
300g rode biet in brunoise
200g veenbessen
300ml appelsap
100 g rietsuiker
(ev. 100 ml zwartebessendiksap)
1 el kaneel
4 cardamompitten
1 tl chilipoeder
1 dikke duim geraspte gember
200 ml appelazijn
4 kruidnagels
nootmuskaat
peper en zout

Schil de pastinaak, snijd hem in grote blokken en kook hem heel gaar. Giet af en pureer met een staafmixer tot een crème met de boter, melk en nootmuskaat. Breng op smaak met peper en zout.

Stoof de waterkers één minuut aan in wat olie, blus met de wijn en voeg 1 el groentebouillonpasta (Morga geniet mijn voorkeur) en room toe. Mix. Bind eventueel lichtjes met maizena of arrowroot (los een eetlepel op in weinig koud water en roer het bij de saus zodra die kookt). Zet opzij.

Stoof de ui aan tot ze glazig wordt, voeg de kool en rode biet en veenbessen (mag diepvries zijn) toe. Roerbak 3 minuten. Blus met de appelazijn. Voeg kruiden, suiker of siroop en appelsap toe. Laat minstens een uur sudderen op laag vuur. Smaak af met peper en zout.

Snijd de seitan in frietjes. Bak in hete olie met peper en een teen geperste look.

Napeer de saus. Maak een torentje van de puree, plaats de seitan rondom en werk af met de chutney on top.

Advertisements

One Comment Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s