De betere brooddoos 2

Of ik iets wou maken voor de ouderraad. Ze vonden dat het tijd was om het eens te hebben over een gezonder alternatief voor de doorsnee brooddoosvulling. Of ik dus iets wou prepareren om op en bij dat brood te doen. Want droog brood is maar droog. Ik doe niet liever dan brood beleggen. Dus ik maakte wat slaatjes en spreads en een dip en een krokante crisp en kon het uiteraard niet laten mijn beleg te staven met gezonde argumenten. Ik heb het hier al een paar keer vermeld. Dat er nogal wat op brood gekwakt wordt en dat wij dat als gezond beschouwen. We leren onze kinderen graag dat ze, vóór die met choco, eerst een gezonde boterham moeten eten: met hesp of kaas of kipsla. Dat charcuterie een aanval betekent op onze gezondheid, daar staan we nog veel te weinig bij stil. Dat het stampvol zit met suiker, zout, vet en additieven. Dat de doorsnee schel kaas, een heel vetrijk dierlijk produkt is, gemaakt van melk, een goedje dat veel minder heilzaam is dan men ooit dacht of wou wijsmaken. Dat alle slaatjes bereid worden met tonnen mayonaise, smaak-, kleur-, en bewaarstoffen. Die choco is bij nader inzien dus nog een vrij onschuldig smeersel. Maar het kan zo anders! Vers en lekker. Gezond en origineel. En het enige dat we nodig hebben zijn die goeie schone groenten! En het hoeft niet moeilijk. De onderstaande receptjes mogen dat bewijzen. Smeren die handel! En dat mag lekker dik.

Bonenspread à la Jamie

Nodig:
1 blik witte bonen
2 tenen look
Olijfolie
Peper en zout
Citroensap
Thijm of rozemarijn

Laat de bonen uitlekken.
Verwarm op een matig vuur een pan met een goeie scheut olijfolie.
Fruit de look zachtjes.
Voeg de bonen toe en roerbak gedurende 8 minuutjes, voeg nog wat olie toe indien de bonen beginnen te kleven.
Voeg zout, peper en kruiden toe.
Plet alles met een vork en breng op smaak met een paar druppels citroensap.

Heerlijk op warme toast! Met gegrilde paprika!
Supergoedkoop! Eiwitrijk! Gemakkelijk! Gezond!

Kweepeerrodebietenmousse

Nodig:
1 kweepeer
1 rode biet
8 gedroogde abrikozen
4 gedroogde vijgen
4 el ciderazijn
1 el geraspte gember
1 fijngesneden ajuin
pezo
150g rietsuiker

Voeg alles samen in een pannetje. Laat op matig vuur minstens een uur sudderen.
Mixen en in bokalen gieten.

Huzarenslaatje

Nodig:
3 gekookte aardappelen (brunoise)
100 g witte kool (brunoise)
handvol augurkjes (brunoise)
5 el platte kaas
handvol versnipperde bieslook
halve rode paprika (brunoise)
pezo

Meng alles!

Crisp!

Nodig:
100g zonnebloempitten
100g pompoenpitten
100g notenmix
2 el ahornsiroop (of agave of rijst)
snuif chilipoeder
2 el sojasaus

Meng de noten met de stroop, kruiden en sojasaus
Leg op bakpapier in een op 180°C voorverwarmde oven.
Laat 10 minuten roosteren.

Geitenkaaspastinaakspread

Nodig:
1 potje geitenkaas
2 pastinaken
pezo
nomu

Stoof de pastinaak in kleine stukjes op een matig vuur in olie tot ze mooi gaar zijn.
Kruid en pureer samen met de geitenkaas.

Tahindip

Nodig:
100 g Tahin
Sambal
Agavesiroop of honing

50 ml water

Mengen en dippen met alle groenten!

Klik ook nog eens terug naar deze en deze.

Advertenties

6 Replies to “De betere brooddoos 2”

  1. Ik ben een brooddoosfan en die met rode biet ga ik dit weekend al maken. Op een kweepeer na zijn het trouwens allemaal dingen die ik in huis heb. Bedankt voor de tip!

  2. My spouse and I stumbled over here different
    website and thought I might as well check things out.
    I like what I see so now i’m following you. Look forward to exploring your web page repeatedly.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s