Rozenbottelconfituur.

De herfst. Ik heb er een beetje van een haatliefdeverhouding mee. Ja, ik houd van haar geuren en kleuren, haar vruchtdragende, luchtvullende lijf. Haar rust en gratie. Haar volledigheid. Maar ik vrees haar ook. Haar diefstal van wat leeft, haar strijd met de zon, haar kilte, haar dweepzucht met de zwanezang van de natuur. En dat ze wat dan rest doorgeeft aan die ijskoning Winter. Die alles toedekt en dichtgooit. Ik raak het nooit gewoon. Jaar na jaar moet ik die tunnel door. En steeds vaker denk ik aan warmere landen, een milder klimaat en vooral meer licht.

Maar laten we het vallen van de bladeren dit jaar eens linken aan warme gerechtjes en knusse receptjes en geloven dat het vlammende licht van de haard ook licht is en de smeulende warmte van het fornuis evenzeer zonnig. De komende maanden een lofzang dus op deze rijpe tijd. Steek de kaarsen maar aan en ja een cellosuite van Bach mag.

En we gooien er meteen een vitamine C-boostertje op. De struiken hangen vol. Een nachtje vorst zou ze perfect plukklaar maken dus misschien nog even geduld maar dan oogsten die bessen. En de hele winter smullen van hun zomer.

Rozenbottelconfituur.

Nodig:
1 kg bottels
500 gr rietsuiker
sap van één citroen
2 cardamompitten

Doen:
Kook de bottels een uur met de cardamompitten.
Duw de zachte vruchten door een zeef.
Kook de puree met de suiker en het sap tot ze stroperig wordt.
(Voor een kortere kooktijd kan je ook Marmello gebruiken)
Giet in schone bokalen. Sluit meteen af en draai om.
Je kan ook minder lang inkoken, dan krijg je een siroop die heerlijk is met (spuit)water, in yoghurt of als coulis.

Advertenties

One Reply to “Rozenbottelconfituur.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s