Lekker op school

Dat De Vlieger een vetcoole school is weten we allang. Wat het voor ons ouders bovendien zo fijn maakt, is dat we actief kunnen participeren in de werking. Zo is er het Atelier. Kinderen kunnen zich op de atelierdagen inschrijven voor een atelier naar keuze. De ateliers worden door ouders en leerkrachten gegeven aan kleine groepjes en zijn klasoverschrijdend. Ze zijn heel divers zowel qua thema als qua opzet en zowel creatief als educatief onderbouwd. Soms spitst een atelierdag zich toe op een specifiek thema zoals ‘milieu’ (MOS) of voeding (het KOOKATELIER). Vorige week ging, wegens groot succes, voor de derde keer zo’n kookatelier door. En ik zou Leentje niet zijn, als ik dat niet uitermate fijn zou vinden!

Ik werkte uiteraard zoveel mogelijk met seizoensgroenten en ging voor veggie.
Het zou fijn zijn mocht het volgende atelier misschien eens tout court veggie -op een donderdag dan misschien, lieve school?- worden gehouden. Het is jammer dat veel kinderen zich nu bij het opscheppen beperkten tot pasta met vlees terwijl het echt anders kan! Uiteindelijk kiezen de kinderen voor bekende en veilige gerechten en als je hen dus laat kiezen tussen linzen en Samsonworst kiezen zij Samsonworst. Maar als je lekkere linzenkroketjes maakt met een dipsausje en de Samsonworst voor een keertje bij de slager laat liggen, leren zij proeven en appreciëren. Het is eigenlijk gewoon een kwestie van hen een aantrekkelijk en kindvriendelijk alternatief te bieden en op die manier te leren proeven van anders en gezonder.
Toch even vermelden dat ik het zo jammer vind te horen dat de kinderen de Donderdag Veggiedag over het algemeen ‘afschuwelijk’ vinden omdat de kwaliteit van wat wordt aangeboden die van een erbarmelijke grootkeuken betreft. Het is een gemiste kans want Donderdag Veggiedag is dé ideale en heel toegankelijke springplank naar ruimere sensibilisering. Maar op deze manier krijgen kinderen juist een afkeer van het hele vegetarisme omdat ze denken dat vegetarisch synoniem is voor konijnenvoer. Als het van mij afhing, werd er de donderdagvoormiddag steeds gekookt door een vrijwillige ouder of andere sympathisant in samenwerking met een groepje kinderen. De groenten van de schoolmoestuin zouden bovendien kunnen worden gebruikt bij deze activiteit. Er zou dan ook eens kunnen worden geoogst bij een bioboer of bij moestuinierende ouders thuis. Het is ongelooflijk om te zien hoe veel lekkerder kinderen groenten gaan vinden als ze ze zelf hebben geoogst. De belevenis op zich doet hen de groenten meteen op een hoger niveau waarderen. Op het Wijveld ondervind ik dat elke week weer aan den lijve.

Onze kinderen zijn de eters van de toekomst, die creatief zullen moeten leren omgaan met een vorm van schaarste die veroorzaakt wordt door de turboplundering van deze planeet. Dat mag dan heel prekerig klinken, het is gewoon de brute realiteit. Vlees en vis moeten een duur en zeldzamer goed worden, willen we het hier nog een tijdje leefbaar houden. Hen anders leren genieten van eten is een must en komt eigenlijk, als ongelooflijk positief extravoordeel, hun gezondheid enorm ten goede. Door vaker te variëren in voedingsmiddelen (en dan bij voorkeur groenten, fruit, peulvruchten en noten), is er een veel rijkere toevoer aan noodzakelijke vitaminen en mineralen. Maar als hun smaakpallet zich niet nu al wat verruimt, zullen zij later niet in staat zijn om smaken te appreciëren die afwijken van de pastametfrietkeuken. Het zou zo fijn zijn en het is eigenlijk zo haalbaar om kinderen te laten merken hoe lekker dat dat is.

AUBERGINECRUMBLE MET GEITENKAAS

Nodig voor één crumble (pyrex ovenschotel van 20 op 40 cm)

Voor de bereiding van de aubergines
1 el olijfolie
3 aubergines
1 potje tomatenpuree
1 el kaneel
1 el komijn
1 el paprikapoeder
1 kl chilipoeder
3 el honing
pezo
5 tenen look

Voor de crumble
1/2 kilo bloem
200gr boter
100 gr pijnboompitten
1 el pezo

300gr zachte geitenkaas

Snijd de aubergines in dobbelsteentjes en overstrooi ze met een el zout, laat 15 minuten staan.
Stoof de aubergines in olijfolie met de look, tomatenpuree en kruiden. Giet er een glas water bij om een saus te krijgen. Laat stoven tot volledig gaar (half uurtje). Roer regelamtig en giet regelmatig wat water bij. Afkruiden met peper en zout.

Leg de auberginemengeling in een met olijfolie ingewreven ovenschotel.
Verbrokkel er bovenop de geitenkaas.

Maak de crumble door de koude boter in blokjes te snijden en ze door de bloem te wrijven (met je vingers de boter in de bloem laten verkruimelen) tot je een homogeen kruimeldeeg krijgt. Doe er het peper en zout bij en meng er de pijnboompitten onder.

Strooi de crumble over de aubergines met geitenkaas en laat 20 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven bakken of tot goudgeel.

TOFUBROCHETJES met TOMATENKETCHUP

Nodig voor 8 brochetjes

Voor de brochetjes:
8 stokjes van 10 cm (ik halveer satéstokjes van 20 cm)
1 blok tofu 250g
1 el curry
1 el rietsuiker
2 el sojasaus
1 el sesamolie
1 kl korianderpoeder
1/2 citroensap
1 el sambal
1 rode/ gele/ groene paprika (2 halve van een verschillend kleur is leuk)
1/2 ajuin

Voor de ketchup
1/2 ajuin en eventuele restjes parprika
2 tenen look
de tofumarinade
1/2 blokje groentenbouillon
1/2 l tomatenpassata
1 el curry
2 el rietsuiker
1 citroensap

Snijd de tofu in 24 dobbelsteentjes.
Marineer ze met de olie, sap en kruiden
Laat liefst een uur staan.
Snijds de paprika en ajuin in partjes van 2 op 2cm
Maak brochetjes door afwisselend een partje paprika-tofu-ajuin-tofu-paprika-tofu-ajuin op een stokjes te prikken
Bak de brochetjes in hete arachideolie.

Stoof de rest van de ajuin en paprika met de look op en blus met de rest van de marinade.
Giet er de passata bij, de suiker, de kruiden en het sap.
Laat een half uur sudderen.

HIBISCUSIJSTHEE

Nodig
Een kopje hibiscusbloemen
Een halve kop rietsuiker
1 el kaneel
3 kruidnagels
2 cardamompitten
1/2 el gemberpoeder
sinaasappel in schijfjes

Overgiet de bloemen, de suiker en kruiden met een halve liter kokend water.
Laat trekken.
Zeef het concentraat.
Voeg een halve liter koud water toe.
Zet in de frigo tot ijskoud.
Serveer met ijsblokjes en schijfjes sinaas.

Advertenties

One Reply to “Lekker op school”

  1. Om je gerust te stellen; de kinderen ervaren de maaltijden op de andere dagen eveneens als ‘afschuwelijk’, dus aan het veggiegehalte zal het niet liggen 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s