Fair wine


Vrijdag was ik aanwezig bij een ‘foodpairing’, een evenement georganiseerd door Fair Wine en natuurwinkel ’t Lang Leven. De degustatie vond plaats in het bezoekerscentrum van de Bourgoyen.

Fair Wine is een verdeler van natuurlijke biologische en biodynamische wijnen. Zij gaan er prat op wijnen te selecteren bij kleine of middelgrote wijnboeren waarvan zij weten dat er eerlijk wordt gewerkt bij teelt en botteling. Bovendien kiezen zij voor Europese wijnen om transport te beperken en hun ecologische voetafdruk binnen de perken te houden. Met eerlijke wijnen worden wijnen bedoeld waarbij geen gebruik wordt gemaakt van kunstmatige meststof of bestrijdingsmiddelen. De wijngaarden behouden zo hun eigen karakter en geven de druif de smaak die zij verdient, authentiek en locaal. De teelt gebeurt met respect voor de ondergrond (de grond wordt niet tot uitputting toe bewerkt maar krijgt tijd om te recupereren, te ademenen), en voor de wijnstok (vaak wordt nog met ploegpaarden gewerkt om zo weinig mogelijk schade toe te brengen aan de stokken en hun omgeving). Bij grote wijnhuizen worden de wijnen bijne kunstmatig bereid. De grond wordt overbemest en intensief bewerkt: zoveel mogelijk opbrengst op zo’n klein mogelijke ruimte. Zo kan men de prijzen laag houden en wijnen leveren aan spotprijzen. Wat je drinkt heeft nog weinig te maken met de streek maar meer met een laboratorium. De grond en de stok worden beschouwd als iets ‘maakbaar’. Er worden smaken toegevoegd die typisch zijn voor een streek of stok maar die niet meer puur verkregen worden door de wijn tijd te geven.

Aan de hand van wat theoretische uitleg ivm degusteren van wijn en de verschillende facetten van de smaak mochten we proefondervindelijk aan de slag met een aantal gerechtjes. Hierbij stond het evenwicht van de wijn centraal. Neigde de wijn naar zoet of zuur, was hij rond of scherp? Bleef hij beter overeind bij olie of azijn? Waar lag zijn evenwicht? Was de wijn robuust of elegant? Geen sinecure om dit als leek meteen uit te vissen zo bleek en ook heel veel nieuwe informatie om op één avond te kunnen vatten maar het was boeiend om dieper in te gaan op de smaakpatronen van een wijnsoort en het verband met voeding.

Behoorlijk heerlijk was de degustatie van een hele pure champagne waaraan na de dégorgement geen dosage was toegevoegd. Op die manier behoudt de champagne zijn minerale oorspronkelijke smaak. In combinatie met een oester zorgde dit voor een ultieme smaakervaring.

Fair Wine organiseert regelmatig degustaties en foodpairing. Volg hen op Facebook of stuur hen een mailtje voor de komende agenda.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s