De sojabrok 1

Ik noem het smalend caviavoer. De sojabrok. Hij ziet er niet meteen supersmakelijk uit en onbereid ruikt hij een beetje naar houtvezel. Maar mensen wat een mogelijkheden biedt deze droge korrel! In elke natuurwinkel kan je een zakje op de kop tikken. De prijs is belachelijk laag in vergelijking met seitan en al de readymade veggie vleesvervangers. Bovendien is het brokje gemaakt van soja wat nog steeds de eiwitrijkste vleesvervanger is. Door zijn gedroogde staat valt hij minstens een jaar te bewaren dus mag je gerust een voorraadje in huis halen. Steeds multi-inzetbaar bij gebrek aan beter vleesloos eiwit en dan klinkt ‘gebrek aan beter’ echt niet sympathiek want je moet er dan wel iets voor doen om van de korrel lekker gehakt te maken maar eenmaal je de voordelen van dit produkt hebt ontdekt, wordt het een vaste waarde in je veggie keuken.

Ik liet het een paar posts geleden al vallen. Mijn nieuwe passie is het verzinnen van het betere broodbeleg en laat september nu net die maand bij uitstek zijn waarin de brooddoos weer een vooraanstaande plaats inneemt in het dagelijkse leven van schoolgaande jeugd tot kantoorklerk. Laat die kaas en charcuterie nu aljeblieft voor wat ze is, spaar je gezondheid, verwen je smaakpapillen en ga aan de slag met linzen, seizoensgroentjes allerlei en inderdaad met de sojabrok. En dus meteen een poepsimpel receptje dat je dit weekend kan uitproberen en maandag op je boterham smeren!

Pittaslaatje van sojagehakt en preisnippers

Ingrediënten:
100gr sojabrokken
100gr Prei (wit en groen)
twee soeplepels ketchup
twee soeplepels biomayonaise (of soyanaise)
peper en zout
1/2 koffielepel paprikapoeder
1/2 bio groentenbouillonblokje (of een soeplepel indien poeder of pasta)
olijfolie

Bereidingswijze:
Week de sojabrokken 15 min. in een kop heet water met het bouillonblokje.
Snij de prei in ultrafijne halve ringen.
Laat de sojabrokken uitlekken en bak ze vervolgens in hete olijfolie tot ze goudbruin worden.
Meng de preireepjes en sojabrokken met de mayo, ketchup en kruiden.

Advertenties

4 Replies to “De sojabrok 1”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s