Selfmade muesli (cruesli)


Alweer een fameus ontbijtidee!

Muesli of de mix van granen, pitten, noten en gedroogd fruit die je in de doorsneesupermarkt getuigt niet steeds van veel inspiratie. Het merendeel van de zak bestaat al gauw uit tarwevlokken en haver. Naar de andere toegevoegde ingrediënten wordt het zoeken. Gedroogd fruit doet zijn naam al gauw alle eer aan en verdient de naam ‘uitgedroogd fruit’, een paar rozijnen die nauwelijks nog vallen te herkennen en miezerige flintertjes abrikoos of appel, vijgen waar je je tanden op kapot kan bijten en ga zo maar door. De biolabels trachten naar beter en variëren met quinoa en gierst, gojibessen en andere exoten maar slagen toch zelden te voldoen aan het eindresultaat van een smakelijk gevulde kom met een weelde aan variatie.

Dus doen we het zelf!

Wat heb je nodig?
Dat kies je eigenlijk zelf maar mogelijkheden zijn:
-tarwevlokken
-havervlokken
-gerstvlokken
-geroosterde noten, pitten en zaden allerlei (kies wat je lust en varieer)
-gedroogd fruit ( kies bio anders gezwaveld!)
Voor de zoetjes:
-agave- of ahornsiroop
-rijststroop
-appel-of perenstroop
-honing
Voor de luxeuitvoering
-geweekte droge vijgen, abrikozen of pruimen (een nacht voordien in water onderzetten, het water wordt een heerlijk zoet sap dat je dan kan gebruiken als zoetmiddel voor je cruesli -zie bereiding). Je kan ook fruit weken voor een ganse week. Blijft prima behouden in de koelkast en is een fijne voorraad voor bij (soja)yoghurt of gewoon als tussendoortje.
-gebakken appeltjes, peren, bananen enz. in kaneel
Voor de gezonde mens
-een koffielepel curcuma

Bereiding:
-Rooster de granen en noten in een pan tot ze geuren
-Voeg het eventueel in stukjes gedroogd fruit toe en meng goed om
-Overgiet de mengeling met een soeplepel van je zoetje naar keuze
-Laat even carameliseren
-Heerlijk meteen warm met koude (liefst soja-, rijst- of amandel)melk en eventueel gebakken appeltjes of geweekt fruit
-Je kan ook meteen meer maken voor een hele week en bewaren in een bokaal.
-Tip: fijn selfmadecadeautje ook in een mooie weckpot met grootmoederstofje en lint!

Smakelijk!

Noten!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s