Ga aan de slag met wintergroenten.

 

Doe je ogen dicht en visualiseer even mee. Je komt binnen in de supermarkt. Je wandelt naar de groentestand. Je ziet daar ALLE soorten groenten liggen in de rekken. Kijk er even naar. Neem je tijd. Laat je ogen over de verschillende soorten dwalen die er zijn uitgestald. Hou je dat beeld vast? Ok, kies er nu vijf soorten uit. (Uiteraard vormt de bovenstaande titel hierbij een spelbreker want hij kon je onderbewuste al beinvloeden. Doe dus de test voor het zekerste ook eens bij een lukrake voorbijganger)

En? Koos je voor Savooi? Knolselder? Pastinaak? Spruitjes? Raapjes? Koolrabi? Witloof? Witte kool? Rode kool? Rammenas? Pompoen? Postelein? Prei? Rodebiet?
Ik vrees dat velen hier vrij vaak ontkennend moeten antwoorden. En waarom? Jammergenoeg zijn de rasechte wintergroenten nog steeds niet onze populairste ingrediënten tijdens het kokerellen. Ze moeten vaak het onderspit delven tegen het opdringerige karakter van de ‘spaghettigroenten’: wortel, courget, paprika en tomaat. Maar zeker ook hoog scoren broccoli, bloemkool, komkommer, aubergine en kropsla. En ja het is waar. Deze groenten zijn het hele jaar door steeds in grote getale voorradig in je grootwarenhuis en verdringen waarschijnlijk zelfs de andere hierboven vermelde aanwezigen maar ze zijn (behalve de goeie ouwe wortel) of ingevoerd of in serres opgefokt en ik moet er uiteraard geen tekeningetje bij maken welke invloed dit heeft op onze ecologische voetafdruk. Wie in de winter veel van deze ‘spaghettigroenten’ verorbert mag zich al snel een maatje groter aanschaffen want het milieu voelt maar al te goed dat wat je eet tegen het klimaat indruist. Ons heer en meester zijn van de aarde geeft ons de mogelijkheid gelijk wanneer en om het even wat te kunnen eten en wij zien dat niet langer als een luxe maar als een recht. Jammer, want de gevolgen zijn nefast en niet alleen voor onze portemonnee! Jammer, want de stiefmoederlijk behandelde wintergroentjes zijn schatten boordevol voedingswaarde, caloriearm en met zoveel eindeloze mogelijkheden in onze pan dat het zonde mag heten dat we ze niet nu meteen en tot maart op een ereplaats zetten! Een hele winter de tijd dus om te ontdekken wat ze ons te bieden hebben. Een uitdaging om ze op en top te leren kennen in al hun gedaantes.

Natuurlijk zijn we allen bekend met grootmoeders hutspot en pompoensoep kennen we dankzij halloween nu allemaal en ja tegenwoordig hoor je ook wel al eens spreken over knolselderpuree en pastinaakroomsoep. De wintergroenten worden heel langzaamaan weer wat geherwaardeerd in onze eetcultuur. Maar wist je dat savooi heerlijk was in een oosters slaatje met gember, honing, limoensap en sesamzaad? Dat je raapjes kan carameliseren? Dat je koolrabi kan grillen? Dat rodebietenpindasoep goddelijk is? Dat pastinaakkroketjes helemaal niet moeilijk te maken zijn? Dat knolseldergratindauphinois bestaat? Dat spruitjes in de wok kunnen? Dat wittekool met zongedroogde tomaten kappertjes een zuiders slaatje biedt maar met appeltjes en curry een oosters en met mosterdvinaigrette een frans? Dat rode kool prima samengaat met kokos en rozijntjes? En dat witloof in een quiche kan met peperboursin en met in sherry geflambeerde peertjes? En nu ben ik nog maar begonnen aan ons winters feestmaal!

Laat je deze winter inspireren door de seizoensgroenten, hier gekweekt, liefst kleinschalig (de boerenmarkt) of biologisch (elk weekend vind je wel ergens een markt met biokraam en deze groenten zijn dan helemaal niet overdreven duur of beter nog ga voor een groentepakket). Geniet van hun pure smaak, schoonheid en gvoedingswaarde. Deel receptjes met vrienden, las samen een winterkookdag in en probeer uit. Benieuwd naar jullie resultaten en bevindingen!

Mail ons voor meer info over de workshop ‘Koken met seizoensgroenten.’

Zo gezond zijn wintergroenten.
Groentekalender

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s