Drink gemberthee.

 

Het is ondertussen al ontelbare malen vermeld maar het kan nooit genoeg worden herhaald: De positieve impact van gember op onze gezondheid is eindeloos. Dit knolletje kan er wat van! Het bevordert bloedcirculatie en spijsvertering, is koortswerend en pijnstillend, ontsmet en zuivert, zit tsjokvol anti-oxidanten en wordt tegenwoordig ook gebruikt bij het bestrijden van tumoren en het verminderen van chemo-symptomen. Petje af. Eigenlijk is dit een middeltje dat ons met verstomming zou moeten slaan.

Maar hoe vaak gebruiken wij dit heilzaam goedje effectief? Veels te weinig! Waarom? Geen idee want de gebruiksmogelijkheden zijn al even eindeloos. In wok, soep, chutney, marinades, dipjes, curry’s,… biedt het een tegelijk pittige als verfrissende toets. Maar je kan er bovendien ook prima thee van trekken en op die manier krijg je in een mum van tijd heel wat van haar waarde binnen én ben je goed bezig je dagelijkse hydratatie op peil te houden.

Gemberthee kan je zetten door gerapste gember in kokend water te laten trekken en nadien te zeven maar je kan ook enkel en alleen de gemberschil 5 min. laten koken (100gr voor 2l) om er nadien de ganse dag van te genieten. De knol kan je fijn gebruiken in gerechtjes terwijl de schil, die je anders toch zou weggooien, je een heerlijk kruidig drankje biedt! Je zal ervan achterover vallen hoe sterk de smaak is van je liter wonderthee.

Voor wie de thee te straf vindt of te bitter: Voeg wat honing of ahornsiroop toe. Of ga voor een extra vitamineboost: twee geperste citroenen of sinaasappels en plus. Eventueel kan je bij het koken van de gember ook een soeplepel zwarte peperbollen toevoegen en een soeplepel curcuma (de combinatie werkt ook al als een prima opkikker voor je immuunsysteem wat juist deze tijd van het jaar onmisbaar is) maar improviseer gerust verder met bijv. cardamom, kruidnagel, limoenblaadjes, citroengras, steranijs of kaneel. Je kan de thee ook prima als ijsthee gebruiken. Met een blokje ijs en een blaadje citroenmelisse scoor je.

En als je hiervoor nou tien minuutjes vroeger opstaat (rustig ontwaken is even belangrijk als voldoende slaap), je theetje zet en je thermos vult, heb je de hele dag voorraad (voor jezelf en misschien wel een paar nieuwsgierige collega’s). Wedden dat je de winter fitter, helderder en vitaler doorkomt. Het gebrek aan licht compenseer jij met dit zonnig drankje!

‘Gingerlemon’ van Yogi is een waardig alternatief.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s